Akkoord over begrotingscontrole

Het federale kernkabinet heeft een akkoord bereikt over de begrotingscontrole. Dat heeft premier Charles Michel gisterenavond laat op Twitter laten weten. Vanochtend om 10.30 uur wordt het akkoord toegelicht op een persconferentie.

De federale regering moest op zoek naar 1,4 miljard euro om het budget voor dit jaar op koers te houden. Het Monitoringcomité, dat de begroting van dichtbij opvolgt, had de regering om een inspanning tussen 700 miljoen en 1,4 miljard gevraagd om de begrotingsambities waar te maken. De regering heeft beslist voor het maximale scenario te gaan.

Voor aanvang luidde het dat het niet de bedoeling was om de oefening te klaren via grote nieuwe maatregelen, noch in de inkomsten, noch in de uitgaven. Er was sprake van een sterke monitoring, zodat maatregelen die al gepland waren, maar niet helemaal correct geïmplementeerd zijn, alsnog hun vooropgestelde rendement halen. Er wordt nu gemeld dat de klus van 1,4 miljard euro geklaard is met technische correcties. CD&V-vicepremier Kris Peeters tweette dat "de begroting op orde is gebracht" en dat er "extra middelen voor sociale maatregelen zijn".