Sp.a met andere naam naar verkiezingen?

Gaat sp.a in Oostende in 2018 naar de gemeenteraadsverkiezingen met een andere naam? “Stel je voor”, reageert John Crombez in VTM NIEUWS een beetje laconiek, “we zullen zien wat de leden zeggen.” Dat is nochtans wel een voorstel van partijgenoot Johan Vande Lanotte, die misschien met een burgerbeweging naar de kiezer wil. De plaatselijke afdeling zal daarover moeten beslissen.

Hoe hij zelf zal stemmen, geeft Crombez niet prijs. “We gaan zien wat de duizend leden in Oostende daarover zeggen”, zegt hij. “Zij gaan dat beslissen, niet alleen Johan en ik.” De naam van de partij vindt de voorzitter in dat geval bijzaak. “Het belangrijkste is dat de Oostendenaren kunnen participeren.”

Ook nationaal nieuwe naam?
Ook breder wordt er hier en daar getwijfeld over de naam sp.a. Is het misschien geen tijd om ook nationaal voor een andere naam te kiezen? “De partijnaam maakt het verschil niet”, zegt Crombez in de studio van VTM NIEUWS. “Al twee jaar zitten we met een regering waarvan we ons afvragen: voor wie doen ze het? Er moeten alternatieven komen, die zijn veel belangrijker dan een andere naam.”