Ging De Wever in de fout of niet?

Vanmiddag moet minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon getuigen voor de onderzoekscommissie over de aanslagen. Ook daar zal hij stevig ondervraagd worden over de rol van Bart De Wever op die crisisvergadering. Hij zal ook moeten uitleggen waarom hij zo fors heeft uitgehaald naar de verbindingsofficier in Turkije. Jambon verweet die man dat hij geblunderd heeft in het dossier van één van de terroristen van Zaventem.

“Hij zal in elk geval een spervuur aan heel moeilijke vragen krijgen van de oppositie over welke info daar is uitgewisseld en waarom hij daar was”, vertelt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez. “Vooral de Franstalige oppositie zal daarop ingaan, want ze willen nog maar eens aantonen wie de touwtjes in handen heeft in deze regering. Dat is Bart de Wever die op dat cruciaal overleg was en niet Premier Michel die daar niet was.”

“De verantwoordelijkheid ligt natuurlijk ook bij de politietop. Zij moesten ook bekijken of iedereen die bij de vergadering was de eventueel gevoelige info mocht horen. De Wever zegt dat hij er bij moest zijn om te oordelen of zijn vicepremier ontslag moest nemen. Vraag is natuurlijk of dat niet gescheiden moest lopen. Want wat heeft een politiebaas of iemand van de gerechtelijke politie te zeggen over het ontslag van de minister.”