PVDA wil overal in het land doorbreken

Het extreemlinkse PVDA-PTB wil bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen overal in het land doorbreken. En met Raoul Hedebouw heeft het een populair uithangbord om dat te verwezenlijken. Hij ziet paniek bij de traditionele partijen: “Ik zit één keer in de Slimste Mens en Gwendolyn Rutten is al aan het flippen”, zegt hij in een gesprek met VTM NIEUWS.

Om een goede quote zit Hedebouw zeker niet verlegen. Een stevige uithaal als het kan, een grap als sympathieke afwisseling. Dan is voorzitter Peter Mertens meer de man van de strategie: “We willen als een olievlek de centrumsteden bereiken”, doet hij het plan uit de doeken. “Als één lijst. Dat doen we al altijd zo, we zijn nieuwe nationale politici die in het hele land willen actief zijn”, vult Hedebouw aan.

Stemmentrekker
Hedebouw speelt een cruciale rol in de strategie. Een stemmentrekker, al kan hij enkel in Wallonië opkomen. “Hij is sympathiek. Mensen kunnen niet stemmen voor hem, maar wel voor het ideeëngoed waar hij voor staat”, legt Mertens uit. “Ik vergelijk hem met Bart De Wever: in West-Vlaanderen konden ze ook niet op hem stemmen bij de vorige verkiezingen, maar de partij speelde hem wel overal uit.”

Een linkse Bart De Wever
En er is nog een gelijkenis met De Wever: een deelname aan De Slimste Mens. Is Hedebouw de nieuwe Bart De Wever? “Een linkse versie dan van hem”, lacht hij. Maar tot daar de vergelijking, want Hedebouw haalt scherp uit: “Wij hebben warme ideeën, N-VA komt met koude, egoïstische plannen. De BTW verhogen, werken tot 67 jaar, … Als dat de kracht van verandering is, dan liever geen verandering.” Toch is er ook een positief element: “De Wever heeft bewezen dat een kleine partij groot kan worden. Dat kunnen wij ook, als je de scores ziet.”

Flippen
Die scores maken dat de partij over de tong gaat. Peilingen die in Wallonië scores tot vijftien procent aangeven en ook in Vlaanderen groeit de PVDA. En dat voor een communistische partij, zoals Gwendolyn Rutten ze omschrijft. “We zijn marxisten. Marxisten van de 21e eeuw, die vragen stellen over de rijkdom op aarde, over ecologisme, over arbeid”, countert Mertens. 

Maar Rutten noemt ze niet enkel communisten, ze omschrijft het partijprogramma een aantasting van de vrijheden van de mensen. Het antwoord volgt in koor: “Rutten is in paniek, ze speelt echt paniekvoetbal.” Hedebouw windt zich zelfs even op: “Omdat ik één keer in de Slimste Mens zit, begint ze al te flippen. Wij perken geen vrijheden in, integendeel. Open Vld doet het zelf. Dat ze eens hun eigen problemen oplossen in plaats van op de PVDA te schieten.”

Au serieux
De ambitie van de PVDA is er, maar de weg lijkt nog zeer lang. Meerdere partijen geven aan dat ze niet met extreemlinks willen samenwerken. In het parlement valt de partij uit de commissies zoals rond Kazachgate en Optima. Worden ze niet au serieux genomen? “We worden uitgesloten net omdat ze ons au serieux nemen. De traditionele partijen weten dat wij niets te verbergen hebben. Terwijl zij bezig zijn met vriendjespolitiek, houden wij rekening met de mensen”, besluit Hedebouw.