Rechters snoeihard na uitspraken De Wever

De uitspraken van Bart De Wever en de N-VA over wereldvreemde rechters blijven nazinderen. “Dit soort uitspraken kunnen niet”, zeggen magistraten,” ze ondermijnen het vertrouwen in justitie, ten onrechte”. De Wever noemde sommige rechters 'activistisch', ze zouden aan politiek doen door wetten te interpreteren, tegen het beleid van de regering in.

Peter Hartoch is persmagistraat bij het hof van beroep in Brussel, de rechtbank die opnieuw besliste dat Theo Francken toch een dwangsom moet betalen
zolang een Syrisch gezin uit Aleppo geen visum krijgt. De kritiek die de N-VA na de beslissing had, vindt hij absoluut niet kunnen. “Ik vind het erg, want het is geen wereldvreemde beslissing. Het is een uitstekend geargumenteerd arrest. Door de aanvallen van N-VA ondermijn je het geheel.”

Rechtstaat op schop
Het is de zogenaamde raad voor veemdelingenbetwistingen die eerst besliste dat het Syrisch gezin toch een visum moest krijgen. Over die rechter zei N-VA voorzitter De Wever gisteren in VTM NIEUWS: “Je krijgt geen visum van Francken, ik zal u één geven. Dat is nooit de bedoeling geweest, dan gaat de rechtstaat op de schop.”

De Wever spreekt onder meer van activisme van. “Onzin”, klinkt het bij persmagistraat Hartoch. “Het is aan de wetgever om zo duidelijk mogelijke wetten te maken en wij passen die toe. Wij doen niet aan politiek.”