"Onze democratie wordt bedreigd"

N-VA-voorzitter Bart De Wever herhaalt zijn kritiek op “wereldvreemde rechters”. Volgens hem wordt "onze democratie bedreigd" door beslissingen zoals de dwangsom die staatssecretaris Theo Francken (N-VA) kreeg omdat hij een Syrische familie geen visum wil geven. Dat zegt hij in VTM NIEUWS.

"Een rechter moet de wet toepassen maar niet amenderen of zich in de plaats stellen van de wetgever", zegt De Wever. "De rechter zegt: 'je krijgt geen visum van meneer Francken, maar ik zal u er één geven." Door zo'n beslissingen "gaat de rechtstaat op de schop en wordt de democratie bedreigd", vindt De Wever.

Tweet
De Wever reageert op de heisa die ontstond na de tweet van zijn partij gisterenavond. Daarin haalde ze uit naar "wereldvreemde rechters". Die tweet schoot bij de Hoge Raad voor Justitie in het verkeerde keelgat, die waarschuwde dat we moeten "opletten dat we niet dezelfde richting als Turkije moeten uitgaan."

Visum Syrisch gezin
De heisa rond het visum voor het Syrisch gezin sleept al een hele tijd aan. Zij hadden een asielaanvraag gedaan in België, omdat een een bevriend Waals gezin hen onderdak aanbood. Francken ging hier niet mee akkoord en weigerde hen een visum.

De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen zei daarop in een arrest dat Francken dat visum wel moest toekennen aan het gezin, maar Francken ging in beroep tegen die uitspraak. Daarnaast moest België een dwangsom van 4.000 euro betalen per dag dat hij het visum niet zou toekennen. Ook tegen die straf ging Francken in beroep. De rechtbank van eerste aanleg gaf hem in eerste instantie gelijk, maar het hof van beroep legde de dwangsom alsnog op.

Bekijk ook: