"Dit is beste regering voor de monarchie"

Parlementslid Hendrik Vuye haalt zwaar uit naar de regering omdat het zijn beloften over het koningshuis niet nakomt. "Deze regering is de beste die de monarchie zich kan inbeelden", zegt hij in De Meulemeester in Debat, waar hij met Herman De Croo (Open Vld) discussieerde over de monarchie.

Vuye snapt niet dat prins Laurent regels kan blijven schenden, zonder dat er daar iets mee gebeurt. "Deze regering heeft daar niets aan gedaan. Hij krijgt niet eens een blaam en over een inhouding van zijn dotatie durft men zelfs niet te spreken."

Bovendien levert het koningshuis veel minder in dan de regering heeft beloofd, zegt Vuye. “In 2014 spreekt men af dat men elk jaar twee procent gaat besparen op de dotatie. Dat heeft men gedaan in 2015, maar niet in 2016 en het staat niet in begroting van 2017.”

President?
De Croo weerlegt de kritiek van Vuye. Een president zou volgens hem veel duurder zijn, alleen al door de pensioenen van ex-presidenten. Bovendien bespaart het onze politiek “de miserie van het aanduiden van een staatshoofd” en zorgt een koning voor “meer stabiliteit”.

"Geen transparantie"
Vuye ergert zich vooral aan "het totale gebrek aan transparantie" over de financiering van het koningshuis. Zo kost de monarchie ons land meer dan vorig jaar, zegt Vuye. "We weten gewoon niet wat er gebeurt met dat geld, terwijl het wel van de belastingbetaler komt".

"Kosten dalen"
De Croo zegt dan weer dat "het totaalpakket van de uitgaven lager is dan vroeger". Zo krijgt koning Albert II minder geld dan koningin Fabiola na het overlijden van koning Boudewijn. Zeker in vergelijking met andere landen, zijn er volgens De Croo "geen buitensporigheden".