70 km/u? "Die klojo van een Ben Weyts"

“Wat zegt die klojo van een Ben Weyts: dat we nu aan zeventig kilometer per uur gaan rijden.” Aan het woord is Jean-Marie Dedecker (LDD), die duidelijk not amused is met de regel dat 70 kilometer per uur de norm wordt in Vlaanderen. Hij zei het in het online debatprogramma ‘De Meulemeester in Debat’.

“We hebben nu al files tot 400 kilometer. En nu komt er een wijsneus, Ben Weyts, die zegt: vanaf vandaag gaan we zeventig kilometer per uur rijden. Terwijl men bij 70 km per uur al gemiddeld 5 kilometer per uur te veel rijdt. Bij dertig kilometer per uur rijdt 93 procent te snel, het is onmogelijk te beperken”, fulmineert Dedecker.

"Betutteling"
Zeventig kilometer als norm, geen frisdrank of snoep meer in automaten op school, een Zwarte Piet die niet zwart meer mag zijn, minder glazen alcohol: de regeltjes lijken de laatste tijd in het rond te vliegen. “Betutteling en bemoeizucht”, noemt Jean-Marie Dedecker het. “Het houdt niet op met een drift om onze levensstijl te bepalen. Men gaat nu zelfs anderhalf miljoen besteden om te onderzoeken of we nog brood mogen eten”, drukt de libertair zijn ongenoegen uit.

“Er valt iets over te zeggen, maar als de Wetstraat nu ergens de spiegel is van de Dorpsstraat, dan is het in dit debat”, countert Bart Eeckhout, opiniërend hoofdredacteur van De Morgen. “In de hele samenleving is er een drang om het goeie leven te vervangen door het gezonde leven. Ik vind niet dat we dingen moeten verbieden, maar dat het iets minder makkelijk wordt om toegang te krijgen tot bepaalde dingen, zoals alcohol, dan ben ik daar niet tegen”.

"Ontgoocheling"
Of het nu een bemoeizuchtige regering is of net een regering met oor voor de samenleving, volgens N-VA is het sowieso goed. Getuige daarvan de campagne die de partij lanceerde met als boodschap: de regering is goed bezig. Helemaal niet, volgens Dedecker: “Het wordt meer en meer een ontgoocheling. Het product is zodanig slecht dat N-VA besloten heeft om er zelf reclame voor te gaan maken. Normaal zou de media dat moeten doen”.

En ook Eeckhout ziet weinig redenen tot optimisme: “Dat de begroting ondermaats scoort, zien we allemaal. Terwijl het net een van de hoekstenen was van het veranderingsbeleid van deze regering. En het wordt enkel erger: de echte kosten van de taxshift zijn er nog niet bij gerekend. Er komt zeker nog zes miljard bij”, schat hij het somber in.

"Vlaams Belang haalt vijftien procent"
“Er is iets gaande, een groeiende misnoegdheid”, vult Dedecker aan. “Dat komt door het gebrek aan verwezenlijkingen van deze rechtse regering.” En dat terwijl rechts in Europa aan een steeds grotere opmars bezig is. Biedt dat groeimogelijkheden voor een Lijst Dedecker? De West-Vlaming, die in een vorige debat al hintte op een terugkeer, houdt de boot nog wat af: “Het is nog te vroeg om dat te zeggen. Het is nog drie jaar, ik wil nu nog niet in het schietkraam gaan staan. Maar er zal iets veranderen.”

Volgens Eeckhout zal het vooral voordeel opleveren voor Vlaams Belang: “Die halen zonder ongelukken weer vijftien procent in 2019. En ze zullen dat doen in eigen naam, niet als de partij van Filip Dewinter. Dat komt door die internationale context waarin rechts-populistische partijen goed scoren.”