Beke:"Jongeren stemmen heel anders"

CD&V wil dat jongeren in de toekomst vanaf 16 jaar kunnen stemmen . Dat besliste de partij eerder vandaag op hun WIJ-congres. Jongeren moeten deze kans krijgen omdat het over hun toekomst gaat, zegt voorzitter Wouter Beke.

De leden van de CD&V hebben op hun WIJ-congres in Lommel gestemd voor de invoering van het stemrecht vanaf 16 jaar. Op dit moment is er in ons land stemplicht vanaf 18 jaar, dat wil de partij ook zo houden. Het voorstel is afkomstig van de jongerenafdeling van de christendemocratische partij. Die hoopt dat de interesse van jongeren in de politiek en de betrokkenheid te vergroten.

Jongeren stemmen volgens Beke heel anders dan de generaties die hen vooraf gaan. “Kijk naar de Brexit of de Amerikaanse verkiezingen. Daar zien we dat jongeren heel anders stemmen dan de andere generaties, maar het gaat wel over hun toekomst.

Ook jongeren zelf zijn ervan overtuigd dat ze deze kans moeten krijgen. “Het is belangrijk dat wij deze kans krijgen want jongeren hebben ook echt wel een stem”, vertelt de 17-jarige Laura Schurmans. “Nu mag ik nog niet stemmen en dat vind ik spijtig want ik heb echt een uitgesproken mening.”