Beke duidelijk over meerwaardetaks

"De premier heeft in de beleidsverklaring gezegd dat hij zich engageert voor economische efficiëntie en fiscale rechtvaardigheid en we steunen hem daarin." Zo reageert CD&V-voorzitter Wouter Beke op de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever in Het Laatste Nieuws vandaag. Die zegt dat hij geen nieuwe meerwaardebelasting wil binnen deze regering.

Beke schuift de discussie over de meerwaardetaks door naar de premier. "Premier Michel heeft gezegd hij de dossiers naar zich toe zal trekken en dat hij met voorstellen zal komen", zei een diplomatische Beke live in VTM NIEUWS vanop het CD&V-congres in Lommel. "Wij steunen hem daarin."

Beke blijft diplomatisch na de uitspraak van De Wever in Het Laatste Nieuws vandaag, net op de dag dat CD&V een groot partijcongres houdt. "Ik plant geen nieuw bos naast ons fiscale oerwoud", zei De Wever in de krant. "Binnen een totale reset van de fiscaliteit is een vorm van meerwaardetaks voor ons bespreekbaar. Maar laat ons eerlijk zijn: zo'n grote operatie is iets voor de volgende legislatuur."

Wil Wouter Beke op dit congres dan de partijlijn van CD&V op scherp zetten? Is het misschien moeilijk om in de regering het verschil te maken? "Wij maken zeer sterk het verschil. De vermindering van de loonkostenhandicap, de hervorming van justitie en de hervorming van kinderbijslag hebben wij hier drie jaar geleden beslist", benadrukt Beke. "Die worden vandaag uitgevoerd."