Van Grieken: "10 jaar migratiestop nodig"

"Dit land heeft een migratiestop van minstens tien jaar nodig”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Hij doet de oproep in het online debatprogramma ‘De Meulemeester in Debat’. Zijn tegenstander in het debat, CD&V-militant Youssef Kobo noemt de partij “nog even racistisch als 25 jaar geleden.”

Anke Van dermeersch uit het partijbestuur en Filip Dewinter die terechtgewezen wordt na een speech bij het Griekse Gouden Dageraad: Vlaams Belang leek de afgelopen dagen een meer ‘propere’ partij te willen worden. Maar bij ‘De Meulemeester in Debat’ haalde voorzitter Van Grieken de harde lijn weer boven.

Zwarte zondag
Zijn opponent, CD&V’er Youssef Kobo ziet dezelfde partij als die van 25 jaar geleden, toen het begrip ‘Zwarte Zondag’ werd geboren. De partij, toen nog Vlaams Blok, haalde 400.000 stemmen, een monsterscore: “Het is nog steeds dezelfde partij die angst en zaait, verdeelt en mensen tegen elkaar opzet”, aldus Kobo. “Een verhaaltje”, noemt Van Grieken het. “Jammer dat dat al 25 jaar gezegd wordt. Terwijl wij enkel de discussie over migratie en islamisering ten gronde willen voeren”, aldus de Vlaams Belang-voorzitter.

“Na 25 jaar is er nog niets veranderd. Nog nooit waren er zo veel asielzoekers als onder deze centrumrechtse regering van N-VA. Er is nog altijd geen actieve opsporing van illegalen. Het is jammer om te zien dat er 25 jaar na Zwarte Zondag nog altijd geen werk van gemaakt is”, haalt Van Grieken uit naar de regeringspartijen.

Klacht indienen
Kobo noemt die Zwarte Zondag “zeer pijnlijk” als hij terugblikt. “Iedereen volgde van nauwgezet op wat Vlaams Blok zou doen. In Mechelen stemde één op vier voor die partij. Dat wou zeggen: een op vier was tegen ons”, vat hij het onbehagen van die tijd samen. En ook hij vindt dat er niets veranderd is: “Vlaams Belang is nog altijd dezelfde racistische partij als toen.” Een uithaal die Van Grieken niet laat passeren: “Als u dat echt denkt, moet u dat hier niet zo stoer staan roepen, maar wel een klacht indienen.”

Bokshandschoen
Als Van Grieken de afgelopen dagen de stempel ‘milder dan Dewinter’ kreeg, dan probeerde hij die in het debat van zich af te schudden. En hij verklaart ook waarom: “Als je thema’s op de kaart wil zetten, dan moet je een ijsbreker zijn. De bokshandschoen opnemen.” 

Van Grieken maakt de vergelijking met een Donald Trump en zelfs Jean-Marie Le Pen: “De verdienste van Le Pen is dat hij rechts-nationalisme op de kaart heeft gezet. De overgrote meerderheid is het eens met de standpunten van Vlaams Belang en gelijkaardige partijen. Die moeten we nu verzilveren.” Het moment voor Van Grieken om ook binnen zijn partij nog eens de puntjes op de i te zetten: “Op zo’n moment moeten we geen own goals maken of in onze eigen voet schieten”, verwijst hij naar de demarche van Dewinter.

België of Marokko
De Vlaams Belang-voorzitter gebruikt die harde lijn ook persoonlijk tegen Kobo. Op de vraag of iemand met een dubbele nationaliteit, zoals Kobo, een plaats heeft aan de tafel volgens een partij als Vlaams Belang, antwoordt Van Grieken: “Waar ligt uw toekomst en loyaliteit? In België of in Marokko?”

Een vraag die Kobo niet kan appreciëren: “Dat is een domme vraag, provocerend en denigrerend. Iemand die een dubbele nationaliteit heeft kan dus niet loyaal zijn aan België?”, is zijn cynische antwoord. Maar Van Grieken herhaalt: “Iemand met een dubbele nationaliteit moet kiezen. We kunnen enkel samen aan de toekomst werken als je kiest voor België.”