CD&V wil twee pijlers in belastingen

CD&V wil een tweepijlersysteem invoeren in zowel het belastingstelsel als de sociale zekerheid. Voorzitter Wouter Beke gaf in een gesprek met VTM NIEUWS uitleg bij het systeem. “We willen dat het rechtvaardiger wordt.”

Komend weekend houdt de partij een ledencongres. Op dat congres wil Beke het tweepijlersysteem voorleggen aan de leden. “We willen nadenken over de toekomst, de mensen weer perspectief geven. Dan moet het systeem ook rechtvaardiger”, steekt Beke van wal.

Daarom wil CD&V de belastingen opdelen in twee pijlers: “Aan de ene kant een korf met inkomsten uit arbeid, uitkeringen, pensioenen. Die korf willen we minder belasten. Aan de andere kant een korf met inkomsten die niet uit arbeid komen en die moeten we anders gaan belasten”, legt Beke uit.

Dat betekent wel dat al die inkomsten ook gekend moeten zijn door de overheid. Een praktische probleem waar Beke niet zwaar aan tilt: “Als je de belastingbrief nu bekijkt, dan zie je dat veel van die dingen al gekend zijn.”

Het is nu aan de leden om te beslissen of het idee levensvatbaar is: “We gaan het voorleggen aan de leden. We willen een nieuw belastingsysteem, maar niet met meer belastingdruk. Het moet transparanter, eenvoudiger en transparanter.”