Beke: "Ik reken op Kris Peeters in 2019"

Ongeacht het resultaat van Kris Peeters bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, krijgt hij een belangrijke rol in 2019. Dat zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke in een gesprek met VTM NIEUWS. “Antwerpenaren rekenen nu op hem voor 2018, maar ik reken op Kris voor 2019.”

Eerder deze week raakte bekend dat boegbeeld Kris Peeters de handschoen opneemt tegen Bart De Wever in Antwerpen. Een echte verrassing was het niet, maar velen zien er toch een aangekondigde mislukking in. Beke wil daar niet van horen: “Er was een links verhaal in Antwerpen, nu is er een rechts verhaal, maar wij willen nu werken aan een toekomstverhaal. Met Kris Peeters als boegbeeld.”

Goede kapitein
Toch beseft ook Beke dat het moeilijk wordt: “We moeten bescheiden blijven, we staan niet zo sterk in Antwerpen. De hele ploeg moet nu werken om de partij er weer relevant te maken.” Maar waarom zet Peeters die stap dan? “Hij is gevraagd door de mandatarissen van Antwerpen. Er is al een goede ploeg, maar nu moet er ook een goede kapitein komen. Dat is Kris”, legt Beke uit.

"Ik reken op Kris in 2019"
De vraag is wat er met Peeters zal gebeuren. Als hij verliest, is hij mogelijk verbrand. Wint hij, dan is hij mogelijk niet meer inzetbaar in 2019. Of toch? “Dat is allemaal te voorbarig. We moeten nu een plan uitschrijven en zorgen dat de ploeg er staat”, aldus Beke. Al heeft hij wel duidelijk een plan voor Peeters: “De Antwerpenaren rekenen op hem in 2018, maar ik reken op hem voor 2019. Er zullen wel nog ministers zijn die het zo doen: de lijsten trekken in ’18 maar ook een grote rol gaan spelen in ’19.”

De Crem in Gent?
Peeters naar Antwerpen als kapitein dus, maar er zijn nog steden die een sterke kopman missen. Zoals Gent. Is Beke nog een verhuis van plan? “In Gent hadden we een sterke ploeg, maar de kapitein heeft daar gezegd dat ze ermee stopt. We moeten nu bekijken hoe we dat daar gaan oplossen.”

De naam van Pieter De Crem valt al snel, maar Beke wil er niet van horen: “Geen sprake van. Dat scenario ligt in Gent niet op tafel.” En ook Joke Schauvliege lijkt voorlopig geen optie: “Ik laat het aan de ploeg in Gent om te bekijken wat we daar kunnen doen.”