"50 jaar geleden zat zwarte hier in kooi"

Dat de figuur van Zwarte Piet evolueert, is evident voor Wouter Van Bellingen (Minderhedenforum). "Vijftig jaar geleden zat ik als zwarte in een kooi op Expo 58 en u zat als vrouw aan de haard", zei hij aan Annick De Ridder (N-VA) in De Meulemeester in Debat, waar de twee in debat gingen over de heisa rond het Pietenpact.

Volgens Van Bellingen is in een samenleving alles onderhevig aan transitie en dus ook de figuur van Zwarte Piet. “Transitie bestaat en evoluties bestaan. Gelukkig maar!”, zei hij, “Anders zaten wij vandaag niet hier, maar ergens anders. Ik in een kooi op de Expo in Brussel en u waarschijnlijk niet in het parlement.”

"U polariseert!"
De Ridder beschuldigt het Minderhedenforum van “polariseren” en stelt zich luidop de vraag aan Van Bellingen: “Dient u hier uw achterban wel mee en gaat het belang van Vlaanderen hiermee vooruit?” Van Bellingen vindt dat “iedere Vlaming even belangrijk is” en wil “de stem vertolken die niet vertolkt wordt.”

Respect
Voor Van Bellingen gaat dit debat “niet over Zwarte Piet maar over respect”. “Het gaat niet over Zwarte Piet maar hoe we met elkaar gaan samenleven”, zei hij. De discussie als Zwarte Piet staat voor hem symbool voor de manier hoe we als samenleving omgaan met transitie.

Bekijk hier het volledige debat: