Rutten: "In VS zou ik niet aan politiek doen"

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten volgt de presidentsverkiezingen in de VS met argusogen. Toch kijkt ze met afkeer naar de campagne in de VS. “Als ik in Amerika zou wonen, zou ik niet aan politiek doen”, zegt ze in een gesprek met VTM NIEUWS.

De campagne in de race naar het Witte Huis is zonder meer vuil te noemen, iets wat ook Gwendolyn Rutten stoort: “Ik kijk met verbazing en afkeer naar de campagne. Het is een van de meest gepolariseerde ooit, de hele wereld houdt het hart vast”, zegt ze.

Rutten wijst vooral naar Trump als schuldige: “Trump heeft een aantal trucen van reality-tv de campagne binnengebracht. Het is bijna zoals Temptation Island, niemand kijkt ernaar, maar iedereen weet wat er gebeurd is. Dat beheerst Trump heel goed. Hij lanceert steeds nieuwe, groteske dingen, maar daarmee zuigt hij alle aandacht naar zich toe”, aldus Rutten.

Clinton
Van de Open Vld’ster is al langer bekend dat ze grote fan is van Clinton. Ze kan het dan ook moeilijk onder stoelen of banken steken, ondanks het feit dat Clinton er niet in slaagt om te begeesteren: “Emotie is inderdaad niet haar sterke kant. Ze is waarschijnlijk de best voorbereide kandidaat ooit, ze is ijzersterk op vlak van dossiers, maar emotie heeft ze niet in de vingers. Ze raakt het hart van de mensen niet”, vat Rutten het goed samen.

En ze heeft nog een puntje van kritiek, want Clinton speelt haar rol als vrouw ook te weinig uit volgens Rutten: “Ze komt wel op voor vrouwenrechten, maar haar vrouwelijkheid speelt ze niet goed uit. Ze ziet er altijd netjes uit, maar ook saai en grijs. Terwijl we toch klaar zijn voor een vrouwelijke manier van politiek.”

Trump
Zo groot haar steun voor Clinton is, zo groot de afkeer voor Trump. “Die man is niet bekwaam om president van het grootste land ter wereld te worden. Stel je voor dat iemand met zijn temperament moet beslissen over oorlog en vrede”, steekt Rutten van wal. De wereldpolitiek zou volgens haar lijden onder zijn presidentschap: “Hij doet bijvoorbeeld heel minnetjes over de NAVO. Voor ons Europeanen nochtans een heel belangrijke instelling. We moeten ons zorgen maken”, besluit ze.

Al is ze ook eerlijk in de analyse, Trump verrast vriend en vijand met zijn strijd. “Niemand had gedacht dat hij zo ver zou geraken. Volgens mij komt dat door zijn sterke slogan. Hij bespeelt er een gevoel mee dat heel veel Amerikanen raakt." 

Toch is Rutten vrij gerust in de overwinning van Clinton. “In de peilingen liggen ze dicht, maar in het aantal kiesmannen dat je nodig hebt om te winnen, ligt ze sterk voor. Maar het klopt: zij zit in een dip na de nieuwe e-mailschandalen, Trump schiet omhoog. Laat die laatste twee dagen maar zo snel mogelijk voorbij zijn.”