"CETA-akkoord? Dit is slecht theater"

Het Belgische akkoord over CETA is een schijnvertoning. Dat zegt Bart De Wever aan VTM NIEUWS. “Politiek gezien is dit een toneelstuk, met slecht theater en schitterende acteurs”, reageert de partijvoorzitter van N-VA scherp.

Deze middag bereikten de Belgische deelstaten dan toch een compromis over het vrijhandelsakkoord met Canada, beter bekend als het CETA-verdrag. Wallonië weigerde een tijdlang om het akkoord te ondertekenen omdat ze een aantal bezwaren hadden. Na onderhandelingen besloot Magnette om uiteindelijk toch zijn handtekening onder het Belgische akkoord te zetten.

Volgens N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever is er nochtans niets aan de tekst veranderd. “Er is niets aan dat verdrag veranderd en nu is het plots toch goedgekeurd”, zegt De Wever aan VTM NIEUWS. “Dit ging niet over de inhoud, maar dit ging over de verhouding van de PS tegenover extreemlinks. Men wilde duidelijk punten scoren en daar moest dan heel de wereld voor aan een elastiekje worden gehangen.”

Lege doos?
Op de vraag of het Belgische akkoord een lege doos is, reageert de partijvoorzitter van de N-VA ook zeer scherp. “Het is geen glorieus voorstel. Het is vooral een glorieuze persmededeling, dat hebben ze nog uit de brand kunnen slepen", aldus De Wever. "Ik hoop dat we nu kunnen overgaan tot de orde van de dag. Dat ze met onze voeten spelen, dat zijn we al veel langer gewoon. Dat ze Europa nu ook lam leggen voor hun interne kwesties? Dat vind ik er zwaar over", besluit hij.