Demir: "Calvo, u bent de groene Dewinter!"

Zuhal Demir (N-VA) noemt oppositieleider Kristof Calvo (Groen) "de groene Filip Dewinter". Dat zei ze in De Meulemeester in Debat, waar de twee met elkaar in discussie gingen. Demir reageert op de uitspraken van Calvo die de N-VA met Trump vergeleek omdat "ze allebei mensen tegen elkaar opzetten."

"U staat links van de zijlijn, meneer Dewinter staat rechts van de zijlijn. U bent gewoon de groene Dewinter", zei Demir. Calvo reageerde opvallend kalm op de uithaal van Demir, die zichzelf helemaal niet herkent in het Vlaams Belang-kopstuk: "Ik beschouw dat niet als een compliment en ik denk dat de verschillen duidelijk zijn." Wel benadrukte Calvo dat Groen "de handschoen zal blijven opnemen ten aanzien van de N-VA."

"CETA is geen communautair debat"
Calvo ergert zich trouwens aan het feit dat N-VA van de CETA-discussie een communautaire kwestie maakt. "CETA is geen communautair debat", zei hij, "Dit is geen debat van ondernemend Vlaanderen versus communistisch Wallonië."

De groene fractieleider benadrukte dat Groen het absoluut eens is met de houding van Waals minister-president Paul Magnette (PS). "Wij zijn het over veel oneens met de PS maar hier trekken wij aan hetzelfde zeel."

Meerwaardebelasting?
Demir kijkt "dubbel" naar de uitkomst van de begrotingsbesprekingen. Ze vindt het "jammer dat de hervorming van de vennootschapsbelasting is uitgesteld". Eerder toonde Demir zich ook voorstander van een meerwaardebelasting, maar ook daar is ze teleurgesteld in het resultaat.

Demir twijfelt of het voorstel van CD&V wel echt de grote vermogens treft: "Ik wil daar naar kijken want heb geen taboe maar ik wil geen geen belasting voor de middenklasse."

"Taboes laten vallen"
"U hebt nieuws, dit is een trendbreuk: de regering belooft geen factuur meer te leggen bij de middenklasse", reageerde Calvo. Volgens hem is het hoog tijd dat N-VA, CD&V en Open Vld hun taboes laten vallen en werk maken van de drie voorstellen: een hervormde vennootschapsbelasting, mobilisering van het spaargeld én een eerlijke bijdrage van de grootste vermogens.

Bekijk ook: