Crombez: "Van Overtveldt betaalt Noels"

Sp.a-voorzitter John Crombez haalt stevig uit naar minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). In een gesprek met VTM NIEUWS beschuldigde hij de minister er onder andere van econoom Geert Noels te betalen. Van Overtveldt reageert schriftelijk: “Klinkklare onzin”.

Noels zegt vandaag in Het Nieuwsblad dat het vertrek van de rijkste Belg, Alexandre Vandamme, naar Zwitserland, ons land 70 miljoen euro kost aan gemiste belastinginkomsten.

Maar volgens John Crombez is dat quatsch: “Noels kan dat niet weten. Of hij heeft informatie die de rest van België niet heeft.” En Crombez voegt er nog iets aan toe: “Hij wordt soms betaald door de minister van Financiën om hem te adviseren”, waarmee hij zijn punt wil maken: “Het is altijd dezelfde propaganda van dezelfde mensen. Dat grote vermogens doen bijdragen gevaarlijk is. Maar zo komt het altijd terecht bij de gewone mens”, aldus Crombez.

"Onzin"
“Klinkklare onzin”, volgens minister Van Overtveldt: "De sp.a heeft dit weekend een congres gehouden. Hopelijk zijn daar betere ideeën uit gekomen dan deze klinkklare onzin.  Ik betaal niemand om in een bepaalde richting te communiceren. Mij zal je ook niet op een dure boot champagne zien drinken met financiële planners of projectontwikkelaars”, sneert hij fijntjes naar de de Gentse burgemeester Daniël Termont en de Optima-heisa waarin die verzeild is geraakt.

Excess profit rulings
Maar de sp.a-voorzitter haalde nog andere munitie boven in zijn aanval op Van Overtveldt. Zo wijst hij op de beslissing van de regering om beroep aan te tekenen tegen de EU in de zaak van de excess profit rulings. Ons land heeft aan 36 bedrijven een belastingvoordeel gegeven, maar de EU oordeelde begin dit jaar dat dat illegale staatssteun is, en dat die bedrijven dat geld, zo’n 700 miljoen, moeten terugbetalen. 

Volgens Crombez doet Van Overtveldt er alles aan dat geld toch terug te geven aan de bedrijven: “Hij heeft een leger advocaten ingeschakeld om tegen die beslissing te kunnen ingaan. Dat kostte al zo’n 260.000 euro. Ondertussen is er al 349 miljoen euro terugbetaald door de bedrijven, maar Van Overtveldt wil dat per se terug geven.”

Knoeiboel
Ook hier slaat Van Overtveldt terug. De minister van Financiën bevestigt dat er een beroepsprocedure loopt, maar benadrukt dat het een strategie is om de bedrijven hier zekerheid te geven: ”Deze excess profit rulings werden mee opgezet en in stand gehouden door de sp.a. Ik mag nu dus die knoeiboel opruimen.  Vorige regeringen hebben als het ware een contract met die bedrijven gesloten.  Door de beslissing van Europa worden die contracten verbroken.  De huidige regering doet er nu alles aan om de rechtszekerheid voor de betrokken bedrijven te vrijwaren en de nadelige gevolgen voor hen, voor onze economie en voor vele jobs te beperken."

Bekijk hier het volledige studiogesprek.