Parlement keurt begrotingsakkoord goed

De plenaire Kamer heeft vandaag het vertrouwen gegeven aan de regering-Michel. Dat gebeurde met 81 stemmen van de meerderheid tegen 62 stemmen van de oppositie. Zoals vaker, gingen aan de stemming nog enkele verklaring vooraf en daarbij vielen harde woorden.

Afgelopen zondag legde premier Charles Michel zijn ‘State of the Union’ af in de Kamer. Dat was later dan gepland, want de oorspronkelijke beleidsverklaring moest normaal gezien afgelopen dinsdag gebeuren. Deze werd uitgesteld naar een ‘onbepaald tijdstip’ omdat de gesprekken over de begroting geblokkeerd waren en de onderhandelingen bleven aanslepen. Vrijdagavond bereikten de regeringspartijen dan toch een akkoord en de premier besloot de Kamer zondagmiddag toe te spreken.

Na de regeringsverklaring vond gisteren in de Kamer het debat plaats. Dat is traditie: het debat over de beleidsverklaring wordt normaal gezien altijd de dag erna gehouden, de vertrouwensstemming vindt minstens 48 uur na de toespraak van de premier plaats. Het parlement kwam vandaag dan ook samen om zich uit te spreken over het akkoord. 81 van de 143 aanwezige Kamerleden stemden voor, 62 tegen. Echt verrassend is de uitslag wel niet, want de stemming gebeurde met meerderheid tegen oppositie.

Voorafgaande stemverklaring
Elke fractie kon voor de stemming nog een verklaring afleggen. Onafhankelijk Kamerlid Hendrik Vuye en Aldo Carcaci (PP) kwamen terug op het manoeuvre van de premier om gisteren, voor de kleinere partijen aan het woord waren geweest, reeds de repliek van de regering te geven. "Een triest spektakel", vond Vuye. "De Kamervoorzitter heeft duidelijk het signaal gekregen vanuit de meerderheid om een deel van de oppositie de mond te snoeren."

Voor de stemming was er nog een bitse uitval van s.pa en vooral Groen: fractieleider Kristof Calvo verweet de regering dat haar besparingen de gewone burger pijn doen. "Deze meerderheid praat niet met mensen die het moeilijk hebben, zij laten die mensen in het steek."

Harde woorden
Die uitspraak viel niet bij iedereen in goede aarde en Patrick Dewael, fractieleider voor Open Vld in de Kamer, gaf Calvo lik op stuk. "De oppositie biedt nooit oplossingen aan. Het enige wat ze zeggen is 'laat de rijken betalen.' Kamerfractieleider Peter De Roover (N-VA) deed er een nog een sarcastisch schepje bovenop. "Ik ben het oneens met meneer Dewael. De oppositie heeft wel degelijk voorstellen gedaan, maar die voorstellen zouden het tekort al snel met één miljard hebben doen oplopen."

"Het is een beetje vreemd dat u het vertrouwen in de regering komt vragen, omdat u dat vertrouwen nog eens niet heeft binnen uw eigen regering", stelde Meryame Kitir (sp.a). "Jobs, jobs, jobs geldt alleen voor leveranciers van koelkasten in de Wetstraat", klonk het bij Barbara Pas (Vlaams Belang).

Politiek woelige week
Met de stemming komt een einde aan een politiek woelige week. De topministers raakten het niet eens over de structurele hervormingen die op tafel lagen, zoals de meerwaardebelasting op aandelen of de vennootschapsbelasting. Op maandagavond bereikte het overleg een dieptepunt: vicepremier Kris Peeters (CD&V) verliet de onderhandelingen omdat hij garanties wou dat de meerwaardebelasting er voor het einde van het jaar zou komen, iets waar de andere partijen zich niet in kunnen vinden.

Het vertrouwen nadien was nadien volledig zoek en de reacties spraken voor zich. Premier besloot tot bilaterale gesprekken over te gaan om een uitweg uit de begrotingscrisis te zoeken. Hij riep de partijen één voor één bij zich om een oplossing te vinden. Vrijdagavond bereikte de federale regering dan toch een akkoord over de begroting. Over de grote discussiepunten zoals de meerwaardebelasting en de vennootschapsbelasting, werden wel nog geen finale knopen over doorgehakt. Dat werk wordt de komende weken en maanden voortgezet, klinkt het.

Bekijk ook: