Flexibele werkweek van de baan?

De regering zet zijn plannen niet door om de vakbonden buitenspel te zetten voor de flexibele werkweek. Bedrijven die de 38 urenweek flexibeler willen invullen, zullen dus toch het akkoord van de bonden nodig hebben. Dat schrijft De Tijd.

Nu bestaat er wel flexibiliteit in de werkweek, maar enkel op kwartaalbasis. Wanneer bedrijven daarvan afwijken, hebben ze het akkoord van de vakbonden nodig. De regering wou dat afschaffen en flexibiliteit op jaarbasis mogelijk maken.

Overloon
Maar minister van Werk Kris Peeters (CD&V) werd de kop van jut en paste het voorstel onder druk van de vakbonden aan. Bedrijven zouden hun werknemers overloon moeten betalen vanaf het 41ste uur dat ze in een week werken.

Coalitiepartners N-VA en Open Vld pikten dat niet en zagen het eerdere akkoord geschonden. Ook bedrijven die de flexibiliteit al toepasten, waren er niet blij mee. Plots zouden ze overloon moeten betalen, terwijl ze dat voorheen niet deden.

Geschrapt?
Tijdens de begrotingsbesprekingen werd het plan op de lange baan geschoven. Of de nieuwe regeling over de flexibele werkweek er ooit nog komt, is nog maar de vraag.

Bekijk ook: