Michel steekt kleine partijen voor

Premier Charles Michel heeft zich gisterenavond even de woede op de hals gehaald van de kleinere oppositiepartijen. In plaats van het einde van hun tussenkomsten af te wachten, beklom de premier even voor 19 uur het spreekgestoelte om zijn repliek te geven op de andere sprekers die de revue al waren gepasseerd. "Ik moet u feliciteren. U hebt het journaal van 19 uur gehaald", ironiseerde Kristof Calvo (Groen), die dan maar probeerde de premier uit zijn tent te lokken over de rechtvaardige fiscaliteit.

Er is in het verleden wel al eens afgeweken van de regel, maar normaliter krijgen de verschillende fracties en niet-erkende fracties (die onvoldoende leden tellen) de kans om een tussenkomst te houden over de State of the Union van de premier. Nadien geeft de eerste minister dan de reactie van de regering op de verschillende tussenkomsten.

Deadline
Groot was de verbazing op de oppositiebanken toen de premier na de tussenkomst van het cdH het spreekgestoelte beklom, dus voor de tussenkomsten van Vlaams Belang, PVDA, DéFI, PP en onafhankelijken Veerle Wouters en Hendrik Vuye. Reglementair is er weliswaar geen vuiltje aan de lucht.

"Voorzitter van de regering"
Toch hekelde Olivier Maingain (DéFI) het "diepe misprijzen tegenover de Kamer", terwijl Hendrik Vuye in Siegfried Bracke "de voorzitter van de regering" zag. De betrokken Kamerleden verlieten daarop het halfrond. Kristof Calvo wierp de premier voor de voeten dat hij er in geslaagd was live het nieuws van 19 uur te halen.

1

Journaals
Meteen maakte hij van de gelegenheid gebruik de premier uit te dagen. "Hoe zit het met de fiscale rechtvaardigheid? Wanneer komt die er en is die gekoppeld aan de verlaging van de vennootschapsbelasting? ", luidde het. Kamervoorzitter Bracke fluisterde de premier intussen in het oor dat de meeste journaals intussen gestopt waren. "U praat veel, wij handelen", riposteerde de eerste minister.