Daling minimumloon jongeren: "niet netto"

De daling van het minimumloon voor min-21-jarigen zal gelden op het brutoloon, maar niet op het nettoloon. Dat heeft premier Charles Michel verklaard in de Kamer, waar de socialistische en groene oppositie met scherp schoot op die beslissing uit het begrotingsconclaaf. Opvallend was dat de eerste minister zich volop in de debatten mengde.

In de Kamer is het debat gestart over de beleidsverklaring van de premier. Daarbij kwam ook de beslissing aan bod om het minimumloon voor jongeren onder de 21 jaar te verlagen, een ingreep die N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover verdedigde.

Zowel Kristof Calvo (Groen) als Karin Temmerman (sp.a) trok daarop even alle registers open. "Dat u durft zeggen aan jonge mensen dat een minimumloon een realistisch perspectief is. Praat eens met jonge mensen die hun huur niet kunnen betalen en strompelen van interimjob naar interimjob", laakte Calvo. "Ik had nooit gedacht dat u het zo ver zou durven drijven. Hier komen zeggen dat ze blij moeten zijn met een habbekrats onder het minimumloon, is echt schandalig", zei Temmerman.

Netto of bruto?
"Ik heb wél ooit gewerkt", reageerde De Roover richting Calvo. "Ik heb dertig jaar gepraat met jongeren. Zij willen een job en niet als werkloze dromen van hoge lonen."

Premier Michel luisterde intussen vanop de eerste rij toe. Pas toen Laurette Onkelinx (PS) van leer trok tegen de maatregel, besloot de eerste minister tussen te komen. "U wil iedereen doen geloven dat het nettoloon zal dalen, maar dat klopt niet. De maatregel viseert het brutoloon en zal geen impact hebben op het nettoloon", verzekerde premier Michel.