De Block: "Wij zijn geen kaartersclub"

"Wij zijn geen nieuw-samengesteld gezin of een kaartersclub, wij hebben geen relatie met elkaar", zo reageerde minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) op de ruzies binnen de federale regering, live in de studio van VTM NIEUWS. "We zijn professionele mensen. Op dat niveau moet je van mening kunnen verschillen. We gaan elk voor ons eigen ideaal, maar wat ons verbindt is meer dan wat ons verdeelt", zei ze.

Het ging de afgelopen weken vaak behoorlijk hard aan toe tussen de regeringspartners om tot een akkoord te komen over de begroting. Maar "dat hoort bij de politiek en het maken van compromissen en deals", zo vindt De Block. "Ik vind dat niet prettig, ik ben liever bij een vergadering waar geen ruzie gemaakt wordt. Maar we moeten niet overdrijven, het is niet meer of minder dan in vorige regeringen."

"Ene ego is groter dan het andere"
Hebben de ruzies dan geen wonden geslagen binnen de coalitie? "Het ene ego's is al groter dan het andere", zegt De Block daarover. "Als je je goesting niet krijgt, dan moet je ermee verder. Ik denk dat iedereen in deze zijn conclusies moet trekken."

Was Arco pasmunt?
Vandaag maakte premier Charles Michel in zijn State of the Union voor het parlement plots bekend dat er in 2017 een regeling komt voor de Arco-coöperanten die hun geld kwijt zijn. Is dat misschien de reden waarom CD&V de meerwaardetaks voorlopig laten varen heeft? De Block ontkent. "In het regeerakkoord stond al dat onderzocht ging worden om een partiële tegemoetkoming te doen voor de geleden schade. Dan kan je dat als premier herhalen."

Bekijk hier het volledige studiogesprek: