"Discussies zetten ons werk in de schaduw"

“Deze regering werkt keihard, maar het werk wordt overschaduwd door randdiscussies”, zo reageert Open Vld-vicepremier Alexander De Croo in de studio van VTM NIEUWS op de moeizame begrotingsdiscussies van de afgelopen weken. “Dat moeten we vermijden.”

Vanmiddag zei CD&V-vicepremier Kris Peeters ook al in VTM NIEUWS dat een nieuwe crisis binnen de regering rampzalig zou zijn. Er vielen deze week dan ook harde woorden tussen De Croo en Peeters. “We hebben een moeilijke week gehad”, zegt De Croo daarover, “maar we komen hier sterker uit. Ik heb gezien dat het gezond verstand de bovenhand genomen heeft.”

Open Vld heeft in de begrotingsdiscussie wel een aantal trofeeën binnengehaald, zoals de versoepeling van de nachtarbeid voor e-commerce en de discussie rond de bedrijfswagens. Voortaan zal wie een salariswagen krijgt ervoor kunnen kiezen om dat bedrag om te zetten in extra nettoloon.

"Baas beslist niet meer"
“Voor mij is belangrijk dat je als werknemer de keuze krijgt”, zegt De Croo. “De tijd dat de baas beslist, is voorbij. Je zou bijvoorbeeld een grote auto kunnen weigeren en kiezen voor een kleiner auto, met het verschil in loon gecompenseerd. Ik ben ervan overtuigd dat heel wat mensen hier op in zullen gaan.”

Maar dan is er nog altijd de meerwaardetaks, een belasting op de verkoop van aandelen. Collega-vicepremier Peeters zei in VTM NIEUWS vanmiddag nog dat die er zeker moet komen, maar De Croo lijkt het daar nog altijd niet mee eens. “We mogen niet over één nacht ijs gaan”, vindt hij. “Ik wil goed beleid voeren en het DNA van deze regering voortzetten: deftig budgettair beleid voeren en jobs creëren.”

VTM NIEUWS gemist? Bekijk hier het integrale gesprek met Open Vld-vicepremier Alexander De Croo.