N-VA en VB samen voor onafhankelijkheid?

“Als we samen met Vlaams Belang de meerderheid halen, dan gaan we voor Vlaamse onafhankelijkheid.” Die opmerkelijke uitspraak deed N-VA-kamerfractievoorzitter Peter De Roover gisteren tijdens de debatavond van de Vlaamse Volksbeweging. "Wanneer eender welke partij ons wil helpen om onze partijpunten uit te voeren, dan vinden wij dat prima", reageert hij bij VTM NIEUWS. De partij zit intussen wel verveeld met de uitspraak.

De Roover deed die uitspraak volgens Knack.be tijdens het beantwoorden van een vraag uit het publiek. Iemand wou weten hoe de partij onafhankelijkheid zou verwezenlijken. “Stel, morgen haalt N-VA 40 procent, het Vlaams Belang haalt er 11. Zal N-VA het Vlaams Belang dan meenemen om de onafhankelijkheid te eisen?” vroeg de moderator. “Ja,” zei de Roover, “we zouden dat zelfs met de PS doen.”

"Prima"
In een telefoongesprek met VTM NIEUWS reageert De Roover op de uitspraak: “Wanneer eender welke partij ons wil helpen om onze partijpunten uit te voeren, dan vinden wij dat prima. Maar wij gaan geen partijpunten van die partijen uitvoeren”, zei hij. “Ik vermoed dat Vlaams Belang zelf ook enkele eisen zou hebben, die gaan wij niét uitvoeren.”

Als we de N-VA zelf om een reactie vragen, zit die verveeld met de uitspraak van haar kamerfractievoorzitter. "De strategie van de N-VA is om het confederalisme te realiseren, via onderhandelingen", luidt daar de enige officiële communicatie.

Francken tegen cordon
Tot hiertoe deden N-VA'ers geen expliciete uitspraken over of regeringsdeelname met het Vlaams Belang tot de mogelijkheden behoorden. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zei enkele weken geleden in De Meulemeester in Debat, ons online debatprogramma, wel al dit: “Ik ben tegen het cordon sanitaire, maar voor het uitvoeren van ons verkiezingsprogramma.”