Peeters: "Dit akkoord moet kantelmoment zijn"

De regering kan zich geen nieuwe interne crisis meer permitteren. Dat heeft CD&V-vicepremier Kris Peeters live in de studio van VTM NIEUWS gezegd. "We moeten alles doen om van dit akkoord een kantelmoment te maken om op een andere manier met elkaar om te gaan." Peeters engageert zich ook uitdrukkelijk zelf om daartoe bij te dragen.

"Ik ben met met u eens dat we de verwijten van de afgelopen weken niet meer kunnen volhouden", zo zei Peeters. "Ik hoop dat we na dit akkoord de zaken verdedigen en elkaar steunen. De mensen vragen een regering die regeert en niet discussieert over cijfers. Ik zal er ook toe bijdragen om op een andere manier verder te gaan."

"Ik denk niet dat de regering zich nog een interne crisis kan permitteren", zei Peeters. "Ik denk dat we alles moeten doen om van dit akkoord een kantelmoment te maken om op een andere manier met elkaar om te gaan."

Meerwaardetaks?
En toch blijft de splijtzwam nog op tafel liggen: de meerwaardetaks op aandelen. Peeters speelde afgelopen week hoog spel om die mee in de begroting te krijgen, maar hij heeft zijn slag niet helemaal thuisgehaald. In het akkoord staat alleen dat die belasting bestudeerd zal worden. Maar Peeters blijft gedecideerd: "Ja die komt er, anders zouden we dat niet op tafel hebben gelegd."

VTM NIEUWS gemist? Herbekijk hieronder het integrale studiogesprek, waarin vicepremier Kris Peeters het begrotingsakkoord verdedigt.