Zo ziet akkoord begroting eruit

De maatregelen waar de afgelopen week zoveel ruzie over gemaakt werd, de meerwaardetaks waar CD&V op aandrong en de verlaging van de vennootschapsbelasting die N-VA wilde, zijn doorgeschoven naar later. Maar er is dus wel een akkoord over ruim drie miljard euro aan besparingen en nieuwe inkomsten. Hoe ziet dat pakket er uit?

De regering saneert drie miljard. Het grootste deel daarvan, 2,1 miljard of zeventig procent, komt uit besparingen. Het overige haalt de regering uit nieuwe inkomsten. 

Bezuinigen
De regering wil driehonderd miljoen gaan besparen in de overheidsdiensten, want die moeten zuiniger. In de sociale zekerheid wordt er liefst 900 miljoen euro gesnoeid. Artsen zullen hun loon minder snel zien stijgen en ook de prijs van antibiotica gaat omhoog. Daarvan slikken we immers te veel. 

Ook de regels voor het brugpensioen worden strenger. Bedrijven misbruiken het systeem nu nog te vaak. De laagste pensioenen en uitkeringen gaan ook iets minder snel stijgen. Verder zullen boetes geïnd worden. 

Omdat er ten slotte minder vluchtelingen zijn, zal asiel en migratie het met bijna 30 miljoen minder moeten stellen. 

Nieuwe inkomsten
De regering vond ook vers geld: zevenhonderd miljoen in totaal.  385 miljoen haalt ze uit roerende voorheffing. Wie geld verdient met aandelen betaalt daar  geen 27 maar 30 procent op. 

Bedrijven die een tankkaart aan hun personeel geven, worden er zwaarder op belast. Daaruit haalt de regering 100 miljoen.  

Hervormingen
Er komen ook heel wat structurele hervormingen. Zo moet de arbeidsmarkt flexibeler en moderner.  De klassieke 38-urenweek wordt berekend op jaarbasis, zodat we sommige weken meer uren en andere minder kunnen werken. 

Ook komt er een hervorming voor het nachtwerk in de e-commerce, de zogenaamde webwinkels. Tot nu mochten webwinkels niet ’s nachts werken, waardoor grote spelers, zoals CoolBlue en Bol.com, hun toevlucht zochten tot Nederland. Nu heeft de regering dus beslist dat e-commercebedrijven ook ’s nachts mogen werken in ons land.

Hete aardappels
De meerwaardebelasting en de vennootschapsbelasting zijn hervormingen die als een hete aardappel vooruit worden geschoven.  De rijkentaks of meerwaardebelasting van CD&V, die de winst op grote beleggingen zou belasten, zal nog verder onderzocht worden. Ook het grote plan van de N-VA om de bedrijfsbelasting te verlagen voor vooral kleine bedrijven, wordt nog besproken. 

Die hervormingen waren het grote struikelblok en worden daarom op de lange baan geschoven.