Analyse: "Agreed to disagree, heet dat"

Uit het begrotingsakkoord van de regering spreekt vooral het immobilisme van de regering. Dat zegt politiek journalist Jan De Meulemeester in de Wetstraat. “Men is het eens geraakt over het feit dat men het oneens is”, zegt hij. “They agreed to disagree, zo heet dat.”

Elke partij in deze coalitie had een grote hervorming voor ogen: de CD&V een meerwaardebelasting op aandelen, de Open Vld wil de spaarfiscaliteit aanpakken en de N-VA de vennootschapsbelasting hervormen in het voordeel van de KMO’s. “Van geen van drie hervormingen komt iets in huis”, zegt Jan De Meulemeester. “Men is het daar niet over eens geraakt, dus wordt het vooruitgeschoven.“

Hoog spel van CD&V
“Nochtans was de meerwaardebelasting van de CD&V begin deze week nog de inzet van hoog spel: de coalitie daverde op haar grondvesten”, zegt De Meulemeester. “Morgen in het parlement zal de premier alleen zeggen dat er de intentie is om die rijkentaks te bestuderen.”

En dat is slecht nieuws voor de regering. “De meerwaardetaks is voor de CD&V bijna levensbelangrijk om in deze coalitie te blijven, daar zal dus blijven over gediscussieerd worden en zal als een slagschaduw over deze meerderheid blijven hangen”, zo voorspelt Jan De Meulemeester.