"Veel hervormingen en jobs, jobs en jobs"

“Wat deze regering echt bindt, zijn jobs, jobs en jobs”, dat zei vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) gisteravond nadat er een akkoord was bereikt over de begroting voor volgend jaar. Over de verlaging van de vennootschapsbelasting, de meerwaardeheffing en het mobiliseren van spaargeld wordt komende maanden nog onderhandeld. CD&V-viceminister Kris Peeters reageerde gisteravond slechts heel kort: “Het is een evenwichtig akkoord, waar alle partijen zich in kunnen terugvinden”.

“Er is een akkoord. Het is een goed akkoord, want anders zou er geen zijn”, zei Peeters die als eerst naar buiten kwam. Op de vraag of CD&V heeft moeten toegeven zei de vicepremier: “Het is een evenwichtig akkoord waar alle partijen zich in kunnen terugvinden.”

"Succes voor bevolking"
“Eerst en vooral is het een succes voor de bevolking”, zei MR-vicepremier Didier Reynders. “Geen nieuwe belastingen op consumptie, geen belastingen op inkomsten en een normaal evenwicht tussen nieuwe belastingen op kapitaal en een aantal besparingen. Maar vooral: hervormingen.”

"Hervormingsbegroting"
Ook Jan Jambon, vicepremier voor N-VA, legde de nadruk op die hervormingen. “Wat de begroting betreft, blijven we on track. Daarnaast hebben we een groot aantal hervormingen goedgekeurd. Hervormingen op de arbeidsmarkt, op de wet van ’96 en ook op de e-commercewet. Binnen het budget komen er ook hervormingen op de pensioenen, de gezondheidszorg en op de arbeidsmarkt. Een echte hervormingsbegroting, zeg maar.”

"Jobs, jobs en jobs"
“Wat deze regering echt bindt, zijn jobs, jobs en jobs en daar hebben we op afgeklopt”, zei Open Vld-vicepremier Alexander De Croo. 

Een akkoord over de verlaging van de vennootschapsbelasting en de meerwaardeheffing is er voorlopig nog niet. Dat wordt komende weken en maanden nog onderzocht. “Belangrijk is: eerst onderzoeken en dan pas beslissen. Er liggen nog drie zaken op tafel die de komende maanden onderzocht moeten worden: de vennootschapsbelasting, hoe breng je het spaargeld van de Belgische spaarder beter naar de kmo’s en ook nog of er bijkomende zaken nodig zijn op het vlak van belastingen.”

Opgestoken duim
Premier Charles Michel zelf reageerde gisteravond nog niet op het akkoord rond de begroting. Bij het buitenrijden leek hij wel zichtbaar tevreden: met een opgestoken duim en een brede glimlach vertrok hij naar huis.