Michel zoekt nog steeds akkoord

Premier Charles Michel (MR) is deze voormiddag nog steeds op zoek naar een akkoord rond de begroting. De afgelopen dagen waren de onderhandelingen in een impasse geraakt, nadat het voorstel van CD&V voor een meerwaardebelasting niet door iedereen even hartelijk werd ontvangen. Om 14.00 uur moet Michel in de Kamer verschijnen en als hij dan geen akkoord kan voorleggen, zou dat wel eens een gênante vertoning kunnen worden.

Zaterdag moet de regering de begroting indienen bij Europa, maar voorlopig lijkt een begroting in evenwicht mijlenver weg. Coalitiepartners CD&V, Open Vld en N-VA komen elk met hun voorstel om meer inkomsten te genereren. Zo wil CD&V een meerwaardebelasting op aandelen en blijft ze daarvoor ook gaan. De onderhandelingen bereikten eerder deze week een dieptepunt toen vicepremier Kris Peeters (CD&V) de onderhandelingen maandagnacht verliet en niet meer terugkeerde.

Interpellatie
Vooral Open Vld en N-VA zijn geen voorstander van die meerwaardebelasting. N-VA wil een lagere vennootschapbelasting voor bedrijven en Open Vld wil mensen fiscaal belonen die hun spaargeld investeren in bedrijven.

Om 14.00 uur moet Michel in de Kamer verschijnen voor een interpellatie. De oppositie heeft die gevraagd omdat ze vinden dat de premier tekst en uitleg moet geven bij de begroting. Daarom is Michel deze voormiddag nog hard aan het werk om een akkoord uit de brand te slepen.

Gênant?
"Als Michel op deze korte tijd nog met een begrotingsakkoord op de proppen komt, kunnen we wel spreken van een huzarenstukje", zegt VTM NIEUWS-journalist Dirk Van den Bogaert.

Eén ding is zeker: zonder begroting, wordt het een moeilijk moment voor de premier.