Regering nog steeds niet samengekomen

De regering is nog niet opnieuw samengekomen over de begroting. Premier Michel heeft gisteren alle partijen afzonderlijk gezien, om de brokken te lijmen, na de crisis van de afgelopen dagen over de belasting op winst op aandelen die CD&V eist. "Het wantrouwen blijft groot", zegt VTM NIEUWS-journalist Dirk Van den Bogaert.

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) is alvast niet van plan om toe te geven. Hij wil blijven gaan voor de meerwaardebelasting op aandelen. “Anders hadden we ze niet geformuleerd”, zegt hij.

Vennootschapsbelasting
En al even vastberaden is de N-VA met haar lagere vennootschapsbelasting voor bedrijven. Ook die moét er komen. “We hebben hier maanden aan gewerkt”, zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

Spaargeld
Open Vld komt met een eigen voorstel over spaargeld: ze willen mensen fiscaal belonen als ze geld van hun spaarboekje investeren in bedrijven. Maar de andere partijen willen dat voorstel eerst zien, voor ze ermee instemmen.

Wantrouwen
Premier Michel roept alle partijen pas samen wanneer hij voelt dat een akkoord binnen bereik is. Om een scenario-Peeters te vermijden: plots wegblijven van onderhandelingen. "De premier voert bilaterale onderhandelingen om de problemen wat weg te masseren en de violen gelijk te stemmen", zegt VTM NIEUWS-journalist Dirk Van den Bogaert, "Hij durft het niet aan om zomaar iedereen terug samen te roepen."

Het ziet er dan ook niet naar uit dat de topministers vanavond nog samenkomen. "Het wantrouwen blijft groot", zegt Dirk Van den Bogaert.

Bekijk ook: