Peeters: "Voorstel blijft van kracht"

Premier Charles Michel voert bilaterale gesprekken om een uitweg te vinden voor de geblokkeerde begrotingsgesprekken, nu eerdere onderhandelingen stukliepen op de CD&V-eis voor een meerwaardebelasting. Kris Peeters (CD&V) liet gisteren alvast verstaan dat ze blijven vasthouden aan dat voorstel. “Als wij voorstellen doen, dan doen wij concrete voorstellen. En dan blijven die van kracht”, zei de vicepremier gisteravond aan VTM NIEUWS voor het kabinet van premier Michel. 

Het was een apart politiek schouwtoneel gisteren. De begrotingsgesprekken waren op de nacht van maandag op dinsdag stukgelopen op de CD&V-eis voor een meerwaardebelasting. De christendemocraten willen de garantie dat de meerwaardebelasting er voor het eind van het jaar komt en Peeters verliet dan ook de gesprekken zonder die nacht nog terug te keren. De andere topministers aan tafel bleven verontwaardigd achter.

In de loop van de dag probeerde premier Charles Michel de gemoederen te bedaren met bilaterale gesprekken. Om iets voor 17 uur kwamen de partijen opnieuw samen om hun onderhandelingen voort te zetten. Op de vraag of hij zijn voorstel voor de meerwaardebelasting weer op de onderhandelingstafel zou leggen, antwoordde Peeters dat ze blijven vasthouden aan hun voorstel. "Als wij voorstellen doen, dan doen we concrete voorstellen. En dan blijven die van kracht", zei hij aan VTM NIEUWS.

Deadline steeds dichterbij
Omdat N-VA, maar vooral Open Vld op de rem blijft staan wat de meerwaardebelasting betreft, blijft het maar de vraag of de topministers snel tot een begrotingsakkoord zullen komen. "CD&V heeft de laatste tijd ook fel gehamerd op het doorvoeren van de meerwaardebelasting, en vaak gezegd dat ze er moet komen", zegt VTM NIEUWS-journalist Dirk Van den Bogaert. "Dan wordt het voor een partij wel moeilijk om daar nog van af te stappen."

De deadline komt wel steeds dichterbij: op 15 oktober verwacht Europa een begroting. De premier voert vandaag alvast opnieuw bilaterale gesprekken met de partijen om op basis daarvan terug over te schakelen op een plenaire vergadering. 

Lees ook: Wat is nu precies een meerwaardebelasting?

Bekijk ook: