Topministers opnieuw uiteen zonder akkoord

De federale regeringstop heeft gisteren opnieuw drie uur rond de tafel gezeten over de begroting en een reeks hervormingen. In de loop van de dag hing er een crisissfeer rond de onderhandelingen, nadat de gesprekken waren vastgelopen op de CD&V-eis voor een meerwaardebelasting. Na een aantal bilaterale contacten van de premier, werd de draad opnieuw opgepikt.

CD&V-vicepremier Kris Peeters - die op de nacht van maandag op dinsdag niet meer naar de onderhandelingstafel terugkeerde bij gebrek aan garanties over een meerwaardebelasting - wilde in de namiddag bij aankomst aan de Wetstraat 16 niets kwijt. Net zo min als N-VA-collega Jan Jambon, die de begroting niet wil afkloppen zonder duidelijke afspraken over de verlaging van de vennootschapsbelasting.

"Economie stimuleren"
Open Vld'er Alexander de Croo sprak wel. De liberaal wil de onderhandelingen breder trekken, zo liet hij verstaan. "De echte discussie gaat over welke maatregelen we moeten nemen om onze economie te stimuleren, over hoe we mensen kunnen motiveren om te investeren in de economie. Niet over welke belastingen we nog gaan uitvinden", klonk het.

Concreter dan dat werd De Croo daarover niet op het trottoir bij de premier. Eerder op de dag had hij ook al verwezen naar de meer dan 260 miljard euro op de Belgische spaarboekjes. Dat bedrag neemt elke maand toe, ondanks de lage rente. "Heel veel mensen zijn op zoek naar een investering die rendeert", aldus de liberale vicepremier. "Laat ons eens nadenken hoe we ervoor zorgen dat hun spaargeld vloeit naar jonge mensen die starten, naar KMO's die voor nieuwe jobs zorgen en verder willen groeien."

Stand van zaken
Na afloop van het begrotingsoverleg om 19.30 uur gisteravond viel op het kabinet van de premier te horen dat de vier partijen de begroting hebben gevalideerd zoals die tijdens het weekend werd opgemaakt, onder voorbehoud van de laatste arbitrages binnen de sociaal-economische hervormingen.

De vergadering op de Zestien duurde van 16.30 tot 19.30 uur. Het lag niet meteen in de lijn der verwachtingen dat de onderhandelaars tot de finish zouden proberen voort te vergaderen. Ze "bood de kans om een stand van zaken op te maken over de verschillende notificaties en na te gaan of de begroting groen licht krijgt op voorwaarde van een akkoord over de laatste arbitrages binnen de hervormingen", luidt het.

Deadline 15 oktober
Premier Charles Michel zal vandaag opnieuw bilaterale contacten leggen en op basis daarvan terug overschakelen op een plenaire vergadering. Zoals bekend moet de regering haar begrotingshuiswerk op 15 oktober indienen bij de Europese Commissie.

Bekijk ook: