"Peeters speelt linkse rol die hem niet ligt"

Volgens Vincent Van Quickenborne moet vice-premier Kris Peeters (CD&V) "een linkse rol spelen die hem niet ligt" in deze regering. Dat zei de Open Vld-er in De Meulemeester in Debat, waar hij in debat ging met Johan Vande Lanotte (sp.a). "Peeters moeten weten wat het DNA is van deze regering en dat is centrumrechts", maakt Van Quickenborne duidelijk.

Van Quickenborne vindt het "verbazend" dat Peeters nu "de linkse stem moet laten horen", terwijl hij zich in het verleden veel rechtser opstelde. Hij vraagt zich dan ook luidop af of Peeters "daar zelf wel in gelooft." Peeters stapte vannacht op tijdens het begrotingsoverleg en deed zo de onderhandelingen afspringen.

"Verstandshuwelijk"
Van de euforie in het begin van de regering, is nog weinig te bespeuren. “Deze regering is een verstandshuwelijk”, geeft Van Quickenborne, “je zit niet in de politiek om vrienden te maken.”

Valt de regering?
Dat de regering hierdoor zal vallen, is een stap te ver voor beide politici. “De regering kan niet vallen, maar kan ook niet meer regeren”, zegt Vande Lanotte, “Dit passeert niet zomaar, dit zal echt sporen nalaten.”

"Klinische coma"
Dat de regering hier zonder kleerscheuren uitgeraakt, acht Vande Lanotte onmogelijk. "De regering heeft zichzelf nu voor enkele dagen in een klinische coma geplaatst, maar ze geraken daar niet zonder hersenschade uit", zegt hij, "Het wordt voor de regering heel moeilijk om de draad weer op te pakken. Dit zal de regering nog heel lang hinderen."