Nieuwe deadline begroting: 15 oktober

Het werd gisterenavond al duidelijk: de ministers zouden hun deadline vandaag niet halen. De begrotingsgesprekken sprongen af en daardoor werd ook de 'State of the Union' in de Kamer uitgesteld. Al wil dat niet zeggen dat de onderhandelaars nu op hun lauweren kunnen rusten. Tegen vrijdag 15 oktober moet Europa namelijk een begroting krijgen.

CD&V gooide omstreeks middernacht de knuppel in het hoenderhok. De partij eiste garanties dat de door haar gevraagde meerwaardebelasting er voor het einde van het jaar zou komen en besloot gisteren niet meer naar de onderhandelingstafel terug te keren. Daardoor werd het voor de ministers wel héél krap om nog een akkoord rond te krijgen voor 14 uur vandaag. Dan zou premier Charles Michel (MR) zijn beleidsverklaring voorstellen in de Kamer.

De premier liet gisterenavond dan ook weten dat hij zijn beleidsverklaring zou uitstellen tot een later, nog te bepalen, tijdstip. Toch moet er tegen 15 oktober ten laatste een akkoord zijn over de begroting, want dan moet ons land zijn begroting voorleggen aan Europa.

Lees ook: Michel overlegt met partijen voor uitweg