Michel stuurt zijn kat naar de Kamer

Dat premier Charles Michel geen ‘State of the Union’ ging afleggen in de Kamer was al geweten. Zonet werd ook duidelijk dat de premier helemaal niet in de Kamer zal opdagen en dat hij dus zijn kat stuurt. De oppositiepartijen hadden de eerste minister nochtans om uitleg gevraagd over de afgesprongen onderhandelingen. 

De premier kondigde laat gisteravond aan dat hij zijn ‘State of the Union’ niet zou afleggen. Zijn beleidsverklaring stond gepland voor 14 uur deze namiddag, maar door de geblokkeerde begrotingsgesprekken is deze verplaatst naar een later – maar voorlopig nog onbekend - tijdstip.

De Kamer kwam deze middag wel nog samen. De start van het parlementaire jaar op de tweede dinsdag van oktober staat namelijk in de Grondwet. De premier kwam daar zelf niet opdagen, maar hij schreef wel een korte brief. Daarin zegt hij slechts met de verklaring te zullen komen "zodra het resultaat van de onderhandelingen bereikt is".

Oppositie furieus
De oppositie toonde zich furieus, zeker omdat geen enkel lid van de regering kwam opdagen. "Du jamais vu dat de regeringsbanken leeg blijven tijdens de openingszitting", klonk het unisono bij de oppositiepartijen. Zij vroegen "toch een minimum minimorum aan beleefdheid" van de regering om minstens één lid af te vaardigen. Zeker omdat onder meer Kris Peeters, Alexander De Croo en Willy Borsus in de wandelgangen gespot waren.

Meer tekst en uitleg
Daarnaast was de oppositie ook niet te spreken over de afwezigheid van de eerste minister, omdat ze hem op voorhand nadrukkelijk om tekst en uitleg gevraagd hadden. "Het uitstel van de beleidsverklaring van premier Michel is jammer en toont een diep verdeelde regering", zei onder meer sp.a-Kamerfractieleidster Meryame Kitir. Ook de Franstalige oppositiepartij PS vroeg dat premier Charles Michel tekst en uitleg kwam geven bij de geblokkeerde federale begrotingsgesprekken. "Het gaat hier om een echte crisis van een regering zonder begroting en zonder beleidsverklaring", zo stelde de PS-Kamerfractie in een persbericht.

Bekijk ook: