Uitstellen van State of Union: geen primeur

Premier Charles Michel (MR) heeft besloten om zijn beleidsverklaring, die normaal vandaag om 14 uur moest plaatsvinden, uit te stellen. Dat hij zijn 'State of the Union' naar een later moment moet verplaatsen is ongetwijfeld een opdoffer voor premier Michel, maar een primeur is het niet.

Ook de voorganger van Michel - PS'er Elio Di Rupo - moest zijn laatste beleidsverklaring in 2013 noodgedwongen uitstellen door het aanslepende begrotingswerk. “Ook bij de regering in lopende zaken van Yves Leterme (CD&V) werd de begrotingsdeadline niet gehaald”, zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez aan de ambtswoning van de premier. “Maar goed nieuws is het zeker niet voor premier Michel. Hij had moeten uitpakken met een begroting in evenwicht en met nieuwe maatregelen, maar dat is hem niet gegund door de onderhandelaars”, besluit Lattrez. 

Ook na afloop van de gesprekken gisteravond benadrukte minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) al dat het niet de eerste keer is dat een premier zijn ‘State of the Union’ moet uitstellen. “Ik heb de herinnering van bijvoorbeeld de regering Di Rupo, waar de verklaring één tot twee keer werd uitgesteld. Dus het is niets nieuw en er is zeker geen sprake van een politieke crisis", aldus Reynders.