Zo misnoegd reageren ministers op vertrek Peeters

Minister van Werk en vicepremier Kris Peeters (CD&V) is gisteravond niet meer naar de onderhandelingstafel teruggekeerd na een korte werkonderbreking. Peeters gooide de knuppel in het hoenderhok omdat de partij garanties eist voor de door haar gevraagde meerwaardebelasting. “Ik vind het een zeer rare manier van werken”, zei coalitiepartner Alexander De Croo (Open Vld) na afloop. En ook de andere ministers aan tafel waren niet echt opgezet met Peeters zijn vertrek.

CD&V-premier Peeters verliet gisteravond de onderhandelingstafel. De onderhandelingen waren vastgelopen op de meerwaardebelasting op aandelen. CD&V wil die maatregel absoluut invoeren en koppelt het aan de lagere vennootschapsbelasting, een eis van de N-VA. Rond middernacht bleek dat Peeters niet zou terugkeren naar de onderhandelingstafel.

De coalitiepartners zijn echter niet te spreken over de houding van CD&V en vicepremier Kris Peeters. Volgens vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) hadden ze de problemen beter aan tafel uitgepraat. “Het lijkt me beter om aan tafel tot een oplossing te komen, want nu hebben we bijzonder veel tijd verloren”, zei De Croo bij het naar buiten komen. “Het is mij ook nog altijd niet duidelijk wat er precies gebeurd is en waarom Kris Peeters gekozen heeft om van de onderhandelingen weg te stappen. Het enige wat we kregen was een sms dat hij niet ging terugkeren. Dat is een rare manier van werken.”

"Spijtige zaak"
Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) vindt het vertrek van Peeters een “spijtige zaak”. “Het is misschien een beslissing van zijn partij, maar nu hebben we vijf uur verloren”, zei Reynders. “Het was een goed moment om te onderhandelen en niet om naar de voetbal te kijken.” Al is het volgens Reynders nog te vroeg om te spreken van een politieke crisis. “Het is niet de eerste keer dat een beleidsverklaring wordt uitgesteld.”

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) spreekt van een “bizarre situatie”. “In de late namiddag wou hij spreken met zijn partij en wij hebben hier maar zitten wachten. Peeters heeft per sms een aantal keer zijn komst aangekondigd, maar we hebben hem niet gezien.”

Bekijk ook: