"Dit uitstel is toch veelzeggend"

Volgens oppositiepartijen Groen en Ecolo is het uitstel van de beleidsverklaring van premier Charles Michel "veelzeggend". Federaal fractieleider Kristof Calvo (Groen) en zijn Ecolo-collega Jean-Marc Nollet spreken van een "gemiste kans om burgers en bedrijven perspectief te geven". Ook oppositiepartij sp.a vindt het uitstel jammer en vraagt de premier deze middag om meer uitleg.

De premier heeft zijn beleidsverklaring van deze namiddag uitgesteld omdat de ministers nog geen totaalakkoord hebben over de begroting. De topministers zaten tot middernacht samen om te onderhandelen, maar CD&V gooide uiteindelijk de knuppel in het hoenderhok. De partij eist garanties dat de door haar gevraagde meerwaardebelasting er voor het einde van het jaar zou komen en besloot gisteren niet meer naar de onderhandelingstafel terug te keren.

Probleem van deze regering
Volgens de groene partijen Groen en Ecolo legt het uitstel het grote probleem van deze regering bloot. "Uiteraard is de inhoud belangrijker dan de timing", zegt voorzitter van Groen Kristof Calvo. "Een beleidsverklaring zonder cijfers en hervormingen had natuurlijk geen zin. Maar dit uitstel is toch veelzeggend. Zo’n beleidsverklaring is de kans bij uitstek om onze landgenoten perspectief te geven. En dat lukt dus niet. Meer sociale rechtvaardigheid en een antwoord op milieu-uitdagingen zijn nu noodzakelijk”, aldus Calvo.

Uiteraard is de oefening niet eenvoudig, maar Calvo hekelt de gang van zaken. “Waarom stelt de premier die gesprekken zo lang uit? Waarom altijd die last minute nachtelijke onderhandelingen? Dat levert zelden fraaie resultaten op. Ook de methode-Michel is aan vernieuwing toe”, besluit Calvo.

Ook sp.a reageert
"Het uitstel van de beleidsverklaring van premier Michel is jammer en toont een diep verdeelde regering", zegt ook sp.a-Kamerfractieleidster Meryame Kitir. "Deze regering is opnieuw niet in staat om eerlijke en rechtvaardige beslissingen te nemen. Zeker na de massale ontslagen van de voorbije weken heeft de samenleving nood aan een regering die rechtvaardige beslissingen durft te nemen. Het zijn vandaag altijd dezelfde zijn die betalen. Tegenover meer bedrijfswinst door lagere vennootschapsbelasting moet meer belasting bij verkoop van aandelen staan", aldus Kitir.

Oppositiepartij sp.a vraagt dat premier Charles Michel deze middag om 14 uur meer uitleg komt geven in het parlement.