Michel overlegt met partijen voor uitweg

Premier Charles Michel (MR) stelt zijn beleidsverklaring uit. De onderhandelingen over de begroting en bijkomende structurele hervormingen gaan in tussentijd wel voort, maar het is de eerste minister die de agenda daarvan zal bepalen, klonk het afgelopen nacht bij de premier. Het is voorlopig nog onduidelijk wanneer hij zijn beleidsverklaring wél gaat afleggen. De premier consulteert nu de partijen om een uitweg te vinden voor de geblokkeerde begrotingsgesprekken.

CD&V gooide omstreeks middernacht de knuppel in het hoenderhok. De partij eiste garanties dat de door haar gevraagde meerwaardebelasting er voor het einde van het jaar zou komen en besloot gisteren niet meer naar de onderhandelingstafel terug te keren. Vicepremier Kris Peeters (CD&V) stuurde zijn collega-ministers wel nog een nieuw voorstel, waarover hij vanochtend om 9 uur opnieuw wilde samenzitten.

De christendemocraten speelden daarbij hoog spel. De premier Charles Michel (MR) werd deze middag immers om 14 uur in de Kamer verwacht, om er met een akkoord op zak zijn beleidsverklaring af te leggen. Meteen zouden nog slechts enkele uren resten om tot een akkoord te komen.

Niet voor blok
Maar premier Michel liet zich dus niet voor het blok zetten. De 'State of the Union' wordt uitgesteld, zo klonk het nadat de premier en de overige vicepremiers nog een kleine twee uur hadden samengezeten om zich over de demarche van de CD&V te bezinnen.

De onderhandelingen worden intussen voortgezet. Maar wel volgens de agenda die premier Michel zal bepalen, beklemtoont men in zijn entourage. De ministers zijn vandaag dan ook niet om 9 uur komen opdagen aan de ambtswoning van de premier en het is nog onduidelijk wanneer ze precies gaan samenkomen.

Kamer komt wel samen
De beleidsverklaring of 'State of the Union' van premier Charles Michel mag dan uitgesteld zijn, de Kamer komt deze middag sowieso wel samen. De start van het parlementaire jaar op de tweede dinsdag van oktober staat namelijk in de Grondwet. De premier kwam zelf niet opdagen, maar stuurde wel een brief. Daarin zegt hij slechts met de verklaring te zullen komen "zodra het resultaat van de onderhandelingen bereikt is".

Het is overigens niet de eerste keer dat de beleidsverklaring van de premier wordt uitgesteld. Zo moest ook zijn voorganger - PS'er Elio Di Rupo - zijn laatste beleidsverklaring in 2013 noodgedwongen uitstellen door het aanslepende begrotingswerk. “Maar goed nieuws is het zeker niet voor premier Michel. Hij had moeten uitpakken met een begroting in evenwicht en met nieuwe maatregelen, maar dat is hem niet gegund door de onderhandelaars”, besluit Lattrez.

Bekijk ook: