"Probleem misschien groter dan regering"

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) is niet van plan om toegevingen te doen op het vlak van rechtvaardige fiscaliteit. "De rechtvaardige fiscaliteit is een belangrijk debat waardig en als men dat niet wil inzien, dan zullen we wel zien wat er gebeurt", zegt Peeters. Daarmee doelt Peeters op de discussie over de meerwaardebelasting waar de regeringspartijen het niet over eens geraken. "Als men rechtvaardige fiscaliteit niet invult, is het probleem groter dan deze regering", zegt hij fors.

CD&V is een voorstander van die meerwaardebelasting, maar stuit daarmee op tegenstand van N-VA en Open Vld. Bij aankomst aan de ambstwoning van de premier in de Lambermont toonde Peeters zich strijdvaardig. "We hebben voorstellen voor rechtvaardige fiscaliteit op tafel gelegd, dat is voor ons een belangrijk punt.

Andere taal bij vicepremier Reynders (MR). "De begroting is rond", dat laat hij aan VTM NIEUWS weten bij zijn aankomst in de Lambermont. Reynders wil de onderhandelingen over de structurele hervormingen aan de vennootschapsbelasting en de arbeidsmarkt uitstellen. Volgens hem is er van een crisis geen sprake.

Premier Michel zat een heel weekend samen met zijn topministers over de begroting, hervormingen aan de vennootschapsbelasting en de arbeidsmarkt. Pas na zowat twintig uur onderhandelen gingen ze vanochtend om 6 uur zonder akkoord uiteen, met de afspraak om elkaar om 11 uur terug te zien. Voor de MR hoeft het echter niet lang meer te duren. "De begroting is rond, wat mij betreft", zei Reynders bij aankomst.

"Nog tijd voor een crisis"
"De besprekingen over andere hervormingen lopen nog, maar we hebben tijd tot het einde van het jaar om die teksten in het parlement in te dienen." Reynders wil dus afkloppen en de premier enkel met een begrotingsakkoord naar het parlement sturen. 

Op de vraag of er kan gesproken worden over een crisis antwoordde de Waalse liberaal laconiek "er is nog tijd voor een crisis".