Tijd voor begrotingsakkoord tikt weg

De federale vicepremiers zijn opnieuw samengekomen op de ambtswoning van de premier na een onderbreking kort na de middag. "Om terug te koppelen", zo klinkt het op verschillende kabinetten. Sinds 11 uur zitten ze samen over de begroting. Welke nieuwigheden er precies voor te leggen vielen aan hun entourage, is voorlopig niet bekend.

“We proberen naar een oplossing te gaan voor elk dossier. We hebben nu een stabilisatie wat de begroting betreft, en er zijn nog enkele punten over de verschillende hervormingen. Maar ik hoop dat we het daar in de volgende uren over eens kunnen geraken", aldus Didier Reynders, minister van Buitenlandse Zaken (MR).

Na maar liefst 24 uur onderhandelen gingen de ministers om 6 uur deze ochtend zonder akkoord uit elkaar, om tegen 11 uur opnieuw samen te komen. Een round-up van een bewogen nacht.

Van bij de start bleek dat de gesprekken erg moeizaam verliepen. De ministers stond dan ook geen eenvoudige taak te wachten: de federale regering moet op zoek naar maar liefst 3 miljard euro om de begroting in evenwicht te houden, hoewel er eerst sprake was van 4,2 miljard. 

Wat is er al beslist?
Er is deze nacht al beslist dat er een zogenaamde ‘kaasschaaf’ zal komen bij alle overheidsdiensten: iedereen zal een beetje moeten inleveren. “In de gezondheidszorg wordt bespaard door bijvoorbeeld overconsumptie te bestrijden”, zegt VTM NIEUWS-journalist Jan De Meulemeester. 

“Er komen ook maatregelen om het brugpensioen te ontmoedigen. Daarnaast zal de vennootschapsbelasting ook dalen, al moet die wel nog verder worden uitgewerkt”, zegt De Meulemeester. “Belangrijk is ook om te zeggen wat er niet komt. Er komt geen nieuwe indexsprong, er komt geen BTW-verhoging en er zou ook geen verdere degressiviteit komen van de werkloosheidsuitkering.”

Waar zit precies het probleem?
De gesprekken zijn vooral vastgelopen op de meerwaardebelasting, een voorstel dat door de CD&V op tafel werd gelegd om winst op aandelen bij verkoop te belasten. “Vannacht was te horen dat zo’n taks al moet kunnen bij een winstbedrag van 500 euro en voor de andere partijen kan dat echt niet”, zegt De Meulemeester. “We horen nu bij CD&V dat het basisbedrag nu ligt op 50.000 euro, maar de andere partijen zeggen dat de mensen dan hun geld in het buitenland gaan beleggen.”

Zal het tot een akkoord komen?
De hamvraag is dan ook of de topministers hun deadline zullen halen. “De ministers hebben nog ongeveer 24 uur om de begroting rond te krijgen voor de 'state of the union' morgen”, zegt VTM NIEUWS-journalist Jan de Meulemeester. “Dat is weinig tijd, maar om het in de woorden van een onderhandelaar te zeggen: op 24 uur kan er heel veel gebeuren in de politiek.”

“We horen dat het luik van de begroting bijna rond is en dat ze vooral de knoop van de meerwaardebelasting nog moeten rond krijgen. Ze zijn bovendien ook wat soepel. Zo zal men voor bepaalde maatregelen al de principes uitwerken en die dan later uitwerken.”