Regering bereikt begrotingsakkoord

De federale regering heeft na weken onderhandelen een akkoord bereikt over de begroting voor volgend jaar en een reeks structurele hervormingen. Over de verlaging van de vennootschapsbelasting, de meerwaardeheffing en het mobiliseren van spaargeld wordt het werk de komende weken en maanden voortgezet.

Na slopende onderhandelingen zijn de topministers het niet enkel eens geraakt over de begroting maar ook over enkele structurele hervormingen. Het grote struikelblok bleef de meerwaardebelasting op aandelen, die CD&V voorstelde. De partij wou die koppelen aan de lagere vennootschapsbelasting, die N-VA eiste. Open Vld kwam dan weer met een eigen voorstel om mensen fiscaal te belonen als ze geld van hun spaarboekje zouden investeren in bedrijven.

Exit Peeters
Maandagnacht raakten de onderhandelingen helemaal in het slop, toen vicepremier Kris Peeters de onderhandelingen verliet en niet meer terugkwam. Nochtans moest premier Michel daags nadien voor de Kamer de begroting voorstellen in zijn ‘state of the union’. De eerste minister moest zijn toespraak uitstellen en de regering stuurde zijn kat naar de Kamer.

Vertrouwen
Het vertrouwen nadien was volledig zoek en de reacties spraken voor zich. Premier besloot tot bilaterale gesprekken over te gaan om een uitweg uit de begrotingscrisis te zoeken. Hij riep de partijen één voor één bij zich om een oplossing te vinden.

Uitstel
Premier Michel verscheen gisteren in de Kamer voor het wekelijkse vragenuurtje. Daar riep hij zijn eigen ministers op om hun verantwoordelijkheid te nemen. Het was ongezien dat een premier dat moet doen in zijn eerste speech van het parlementaire jaar: een duidelijk voorbeeld van hoe diep de impasse binnen de regering is over de begroting. Later op de avond vond er geen nieuw overleg plaats tussen de topministers: premier Michel werkte alleen voort in de Wetstraat.

Europa maakte gisteren ook bekend dat België nog iets langer tijd krijgt om een begroting in evenwicht in te dienen. De Europese Commissie gaf ons land tot maandag de tijd.

Agreement
Vandaag trok premier Michel zich samen met het kernkabinet terug in de Wetstraat 16. Regeringsbronnen fluisterden dat er "serieus gemasseerd was" en dat het akkoord binnen de komende uren moest vallen. Het bleef echter een moeilijke bevalling en het duurde uiteindelijk tot 22.40 uur vooraleer de verlossende tweets verstuurd werden.