Groen rekent op CD&V in begrotingsoverleg

“Wij roepen CD&V op om voet bij stuk te houden en door te duwen voor een bijdrage van de grootste vermogens.” Dat zegt Kristof Calvo, fractieleider van Groen, bij VTM NIEUWS. Calvo reageert daarmee op de huidige begrotingsgesprekken en het feit dat de regering zich op de borst klopt met jobcreaties. “Als de zaken vooruit gaan, zullen we applaudisseren. Maar we doen het niet goed op vlak van jobs. We bengelen achteraan in Europa”, aldus Calvo.

“Het recept moet anders”, is zijn boodschap. Maar hoe ziet dat recept er dan uit bij Groen? “We kunnen geen begroting in evenwicht halen als we arbeid blijven kapot belasten en keer op keer de inspanning bij de mensen vragen. Een begroting én samenleving in evenwicht kan enkel als we de grote vermogens belasten”, hamert Calvo op de nagel die Groen steevast naar boven haalt.

En hij kijkt daar vooral naar CD&V, de enige regeringspartij die het idee genegen zijn: “We roepen CD&V op om voet bij stuk te houden. Een eerlijke bijdrage van de grootste vermogens moet er komen. Het kan een baken zijn van hoop en perspectief.”

Boos
Want Calvo heeft zich afgelopen week boos gemaakt: “Ik heb allerlei voorstellen gehoord die niet door de beugel kunnen. Een indexsprong, een uitstel van indexering, dat kan echt de bedoeling niet zijn. Mensen hebben al zo veel gegeven. Je kan niet weer op hun deur kloppen”, hekelt hij de ballontjes die voor het begrotingsoverleg opgelaten werden.

Koud en kil
Maar volgens de regering staan in al die beslissingen jobcreatie centraal. “Iedere job die gecreëerd wordt is een winst. Maar helaas doen we het op dat vlak niet goed. We hebben ook een hele moeilijke septembermaand achter de rug”, verwijst hij naar de ontslagrondes bij onder andere ING en Caterpillar.

 

 

De schuld van de regering? “Het zou flauw zijn om zo ver te gaan, maar het beleid is wel te veel gefocust op dividenden en aandeelhouders, en niet in de mensen”, sneert hij naar Michel I. En Calvo ziet wel nog een taak voor de regering: “We hebben bedrijven en banken gesteund in het verleden. Als ze nu koud en kil mensen op straat zetten, vorder dan die steun terug.”