Ministers gestart met begrotingsoverleg

De topministers hebben om 11 uur verzameld in de ambtswoning van de premier om voort te werken aan de begroting 2017. Het belooft een lange dag te worden, zo is in kringen van de onderhandelaars te horen.

De begroting moet immers klaar zijn tegen de 'state of the union' die premier Michel dinsdag in de Kamer brengt, en de regering moet nog op zoek naar enkele miljarden. Gisteravond zat het kernkabinet nog tot 23 uur samen. Er werd naar verluidt vooraf over hervormingen gesproken, maar echte doorbraken werden niet geboekt, was te horen.

Op zoek naar 4,2 miljard
Zoals bekend moet de regering volgens de meest recente cijfers op zoek naar 4,2 miljard euro om de begroting in 2017 op koers te houden met het oog op de afspraken met Europa. Dat bedrag kan echter naar beneden gesteld worden indien er strikt gedaan wordt wat Europees gevraagd wordt op het vlak van de verbetering van het structurele saldo.

Daarnaast is het de vraag of de topministers vasthouden aan de buffer van 1 miljard euro voor conjuncturele tegenvallers. De vraag is of de N-VA die buffer wil lossen, gezien de problemen met de schattingen van de fiscale inkomsten waar minister van Financiën Van Overtveldt onlangs nog in een open brief over klaagde.