Francken bedankt voor Leuvense sjerp

Theo Francken (N–VA) wordt geen lijsttrekker voor de lokale verkiezingen in Leuven en zal er dus ook geen burgemeester worden. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De partij wil dat niet formeel bevestigen aan VTM NIEUWS, maar laat weten dat “hij nog steeds in Lubbeek woont”. Wie dan wel lijsttrekker wordt voor N-VA is nog niet beslist, zegt het partijbestuur. Een van de grootste kanshebbers is Vlaams parlementslid Lorin Parys.

N-VA trekt niet met Theo Francken als lijsttrekker naar de lokale verkiezingen in Leuven. Voorzitter Bart De Wever heeft er maandenlang op aangedrongen, en al evenlang stribbelt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken tegen wanneer het over een verhuis naar Leuven gaat. Maar nu zou de kogel eindelijk door de kerk zijn. Francken en De Wever zouden definitief afgesproken hebben dat hij niet hoeft te verhuizen. De ­partij gaat op zoek naar een ­andere lijsttrekker voor de ­gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

'Groot Lubbeek'
Francken is titelvoerend burgemeester van Lubbeek, een randgemeente van Leuven. Al meer dan een jaar gonst het van de geruchten dat hij zou verhuizen. Theo Francken wou daar nooit op ingaan, maar heeft wel altijd laten uitschijnen dat zijn hart in Lubbeek ligt. In ‘De Meulemeester in Debat’ wou Francken gisteren geen commentaar geven. “Misschien word ik wel burgemeester van ‘Groot Lubbeek’”, grapte hij. “We zullen wel zien.”

Socialisten
Leuven zit voor de lokale verkiezingen in een gelijkaardige positie als Gent. In de beide steden is een populaire socialistische burgemeester geen kandidaat meer om zichzelf op te ­volgen, en dat schept extra kansen voor de ­andere partijen. In Gent is dat Daniël Termont. In Leuven hoopt Louis Tobback om de fakkel door te geven aan zijn schepen Mohamed Ridouani, die de sp.a-lijst zal trekken.

Francken blijft dus hoogstwaarschijnlijk in Lubbeek, en concentreert zich verder op zijn taak als staatssecretaris van Asiel en Migratie. In Leuven zou het lokale N-VA-bestuur daardoor over ­enkele weken over hun uiteindelijke lijsttrekker kunnen stemmen. De grootste kanshebbers daarvoor zijn nu Vlaams Parlementslid Lorin Parys en Kamerlid Renate ­Hufkens.