Francken: "Ik ben tegen cordon sanitaire"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft herhaald dat hij tegen het cordon sanitaire is dat het Vlaams Belang van de politieke meerderheid uitsluit. "Ik ben net als mijn partij tegen het cordon sanitaire maar vóór het uitvoeren van mijn verkiezingsprogramma", zei hij vanmiddag in De Meulemeester in Debat. Francken ging er voor de eerste keer in debat met Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter.

Hoewel Francken tegen het cordon is, beseft hij dat regeren met het Vlaams Belang geen optie is. "Om ons partijprogramma uit te voeren hebben we coalitiepartners nodig en die partijen willen met meneer Dewinter geen zaken doen", legt Francken uit.

"Probleem van N-VA"
Volgens Dewinter is de discussie over het cordon geen probleem voor het Vlaams Belang maar net "het toekomstig probleem van N-VA." Om hun partijprogramma uit te voeren, hebben ze Vlaams Belang net nodig, redeneert Dewinter. "Om uiteindelijk te kunnen doen wat ze zouden willen doen maar niet kunnen doen, omdat ze aan het handje lopen van andere partijen."

Racist?
Het debat tussen Francken en Dewinter was zeer bitsig. "Ik vind dat Dewinter bijzonder stigmatiserende uitspraken kan doen", zei Francken. Maar Dewinter een racist noemen, dat is voor de N-VA'er een brug te ver. "Ik vind dat je moet oppassen met die term. Zolang hij niet veroordeeld is, wie ben ik dan om hem racist te noemen?"

Volgens Francken is er trouwens "een semantische vervuiling" van het woord 'racist'. "Het woord wordt te pas en te onpas gebruikt", vindt hij.

"Naar waar gaat u Syriërs sturen?"
Toch schuwt Dewinter de zware uitspraken niet. “Bed-bad-brood moeten we vervangen door trein-boot-vliegtuig omdat Europa niet het hele OCMW van de wereld kan zijn”, zei hij, waarna hij Francken frontaal aanviel: “Uw fout is dat u slaafs aan het handje van Europa loopt!”

“Naar waar gaat u een Syriër dan terugsturen, naar uw vriend Assad?”, vroeg Francken herhaaldelijk. “Ik zou de Syriërs terugsturen naar Libanon en Turkije”, antwoordde Dewinter. Een repliek die Francken meteen weglachte: “Daarvoor heeft u een akkoord nodig met Turkije, een akkoord dat u niet wil! U bent totaal inconsequent.”

Voorzitter of burgemeester?
Het debat verliep zo fel, dat moderator Jan De Meulemeester er moeilijk een speld tussen kreeg. Er was zelfs geen tijd meer voor de dilemma's, die normaal in de laatste minuut aan bod komen. Maar na afloop stelde hij toch enkele vragen met zijn smartphone.