"Excuses aan China? De wereld op zijn kop!"

"Wij zijn een democratie en daar zeg ik geen sorry voor", zo reageert Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten in de studio van VTM NIEUWS op de uitspraken van Antwerps havenschepen Marc Van Peel in het Eandisdossier. Die kondigde aan dat hij zijn excuses gaat aanbieden bij de Chinese ambassadeur, na de afgesprongen Eandis-deal met het Chinese bedrijf State Grid. "Je moet duidelijk maken waar je voor staat en respect afdwingen en dat doe je niet door door de knieën te buigen en sorry te zeggen omdat wij een democratie zijn."

"Ik vind het de wereld op zijn kop, dat Marc Van Peel meent zijn verontschuldigingen te moeten aanbieden voor het feit dat we opkomen voor onze burgers en eigen economie", zegt Rutten fors. "Je kan zaken doen met China, maar ze hebben er begrip voor dat je voor je eigen belangen opkomt. In China wordt dat beslist in een politbureau, hier doen we dat zo niet, wij zijn een democratie."

"Laat burgers participeren"
Maar wat moet er dan wel gebeuren met Eandis? "We zouden het een goeie zaak vinden als Eandis naar de beurs zou gaan", zegt Rutten in VTM NIEUWS. "Zo zorg je ervoor dat mensen erin kunnen investeren en zorg je voor garanties op transparantie." 

"Wat duidelijk is, is dat dit het einde is van een model", vindt Rutten. "De mensen die in Eandis zitten, dragen nu drie verschillende petjes: dat van het bedrijf, dat van hun eigen stad of gemeente en dat van de politiek. Dat zijn drie verschillende belangen en die kunnen niet altijd samenlopen."