Communautaire nota N-VA gelekt

N-VA wil de kiezer aan het eind van deze regeerperiode een staatshervorming kunnen beloven. Om dat te kunnen, hoopt de partij dat de grondwet zo ruim mogelijk opengesteld wordt. Dat blijkt uit een interne nota over de communautaire strategie van de N-VA, die in de Morgen wordt uitgelicht.

De nota is opgesteld na het tumultueuze vertrek van Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters uit de partij en is vorige week donderdag via het eigen partij-intranetwerk verspreid onder alle kaderleden. Uit de interne nota blijkt alvast dat N-VA alle hoop stelt op een zo ruim mogelijke openstelling van de grondwet voor de verkiezingen van 2019.

In de nota wordt antwoord gegeven op enkele lastige communautaire vragen. Een regeerperiode wordt traditioneel afgesloten met de ontbinding van het parlement en een lijst met de grondwetsartikelen die in de daaropvolgende legislatuur kunnen worden gewijzigd door het nieuw samengestelde parlement.

Zonder PS = zonder staatshervorming?
In de nota klinkt dat zo: "Geen enkele hervorming mag onmogelijk worden gemaakt. De kiezer moet ook alle opties krijgen om daarover te kunnen beslissen. Het is dan ook niet meer dan normaal dat de grondwet voor herziening vatbaar wordt verklaard." 

In de nota staat ook te lezen dat "Bart De Wever nooit heeft gezegd dat zonder de PS ook betekent dat het zonder staatshervorming zal zijn."

Bekijk ook: