De Grote Peiling: CD&V groeit fors

CD&V is aan een opvallende comeback bezig. Dat blijkt uit De Grote Peiling van VTM NIEUWS en Het Laatste Nieuws, door het onderzoeksbureau Ipsos. De partij is er met bijna vier procent op vooruitgegaan sinds de vorige peiling en haalt nu 17,6 procent. Ook N-VA stijgt in de peilingen aan populariteit, ondanks de woelige weken die de partij achter de rug heeft.

Als er nu verkiezingen zouden zijn, dan zou CD&V uitkomen op 17,6 procent. Dat is bijna vier procent hoger dan bij de vorige peiling (13,8) in juni. De partij heeft die stijging mede te danken aan de populariteit van vicepremier Kris Peeters. “Het is een bewijs dat onze standvastige koers geapprecieerd wordt", zegt partijvoorzitter Wouter Beke.

Ook N-VA doet het opvallend goed. De partij van Bart De Wever zou bij nieuwe verkiezingen 25,9 procent van de stemmen halen, tegenover 24,2 procent bij de vorige peiling. Het maakt dus een deel van zijn verlies tegenover de vorige verkiezingen goed (32,4). Opvallend is dat de peiling afgenomen is in de week van de crisis rond Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters. Ze verlieten de partij, maar dat laten de kiezers duidelijk niet aan hun hart komen.

Kiezers verliezen
Open Vld eindigt in deze peiling op 12,5 procent, dat is in vergelijking met vorige peilingen een status quo. Bijna alle andere partijen verliezen wel kiezers. Sp.a zakt opnieuw weg, van 15,6 naar 13,7 procent. Dat is onder het dieptepunt van de laatste verkiezingen.

Groen kan ongeveer stabiliseren, met een kleine elf procent. Vlaams Belang moet wat van zijn winst afgeven en zou bij nieuwe verkiezingen nu op twaalf procent uitkomen. Dat is nog steeds zes procent meer dan bij de vorige verkiezingen. De PVDA+ zakt weer wat dieper onder de kiesdrempel (3,9 procent).

Links in Wallonië
In Wallonië een heel ander beeld. Daar is PTB-GO!, de Franstalige tegenhanger van de radicaal-linkse Partij van de Arbeid dé grote verrassing van de peiling. Ze is daar met ruime voorsprong de derde partij en haalt een score van zestien procent. De Franstalige socialisten van Elio Di Rupo blijven de grootste met 24,7 procent, maar de liberale MR van premier Charles Michel zit de PS nu echt op de hielen met 22,3 procent.